Авокадото е страхотен източник на здравословни естествени мазнини, които помагат на много хора в свалянето на килограми.
То съдържа около 20 жизненоважни и полезни съставки. Някои от тях са:
- Фибри
- Калий
- Витамин Е
- Витамини от група Б
- Фолиева киселина
- Калций
- Магнезий
- Натрий
- Желязо
- Бор
Освен това авокадото възпрепятства образуването на ракови клетки, защото съдържа каротеноиди. Те защитават хората и от сърдечни болести и макулна дегенерация.
Авокадото помага при абсорбирането на мастноразтворимите елементи от плодовете и зеленчуците, като алфа- и бета-каротини и лутеин. То има и антибактериални и антимикотични свойства, които подпомагат имунната система. Плодът е и чудесен източник на лецитин, който предпазва от пренатоварване на черния дроб, помага при отслабване и подобрява мозъчната дейност.
След всичко казано, става ясно, че е добре да консумираме авокадо и да го запазим свежо. Но както знаем, веднъж щом сме нарязали авокадото, повърхността му бързо става кафява и останалата половинка скоро не става за употреба. Това е така, защото авокадото съдържа ензими, наречени „полифеноли оксидаза”, които при взаимодействие с въздуха, карат авокадото да покафенява. Затова е трудно да запазиш авокадото свежо дори и в хладилника.
Един изненадващ начин да запазиш авокадото свежо е да го сложиш в херметично затворен контейнер и при него да сложиш глава червен лук.
Просто нарежи лука на едри парчета и го сложи в контейнера с авокадото. Увери се, че вътрешността на авокадото се докосва до лука. Червеният лук отделя специални газове, които предотвратяват оксидирането. С този прост трик нарязаното авокадо ще остане свежо от 5 до 7 дни в хладилника, лукът можеш да използваш заедно с него за салата.