Авокадото произхожда от Централна Америка и е познато още от преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган.

То е здравословна храна, която освен това се смята и за афродизиак. Още ацтеките са били наясно с този факт и са го смятали за „Плод на боговете”, а според маите има и магически сили.

През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии.
Големи производители на авокадо са държавите САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, Португалия, Гърция и Турция.

Авокадото има много разновидности, но на вкус те се доближават много един до друг, единствено истинските му ценители биха намерили разлика.

Колко е полезно авокадото и какви хранителни вещества се съдържат в него?

  • Авокадото стимулира клетките в мозъка, той се равнява по полезност на боровинката, а както знаем тя е безценен и незаменим плод за много хора. Съдържа много витамини, минерали и фибри, също така е богато на олеинова киселина, която намалява нивата на холестерола в организма. Дори има изследвания, които доказват, че постоянното включване на авокадото в менюто ни намалява риска от рак на гърдата, ето защо този плод се препоръчва особено при жените. Авокадото е богато на много витамини, които подсилват косата, кожата, подобряват метаболизма и дори се борят с депресията, която в днешно време поради натовареното ни ежедневие расте главоломно.
  • Авокадото съдържа само полезни мазнини, каквито съдържа и зехтинът. 
  • Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Маслото от авокадо помага при екземи.Също понижава и високия холестерол.
  • Полезно е за сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове. Както спанака, така и авокадото съдържа много желязо, което помага на хора, болни от анемия. Също така е полезно и при бременни, малки деца поради голямото количество витамини, минерали и протеини. 100 грама авокадо е равно на почти 165 калории.

Помощник при козметичната индустрия:

Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е. Друго приложение на авокадото можем да намерим и в козметиката, където се използва под формата на маски, най-подходящи за суха кожа. Маслото от авокадо пък се използва в различни козметични кремове за лице, шампоани и душ-гелове.