„Не се чувствате добре? Ето няколко начина да повдигнете настроението“. Всеки среща тази фраза по 10 пъти на ден в социалните мрежи. И отговорите винаги са свързани с нещо от сорта: „Щастието е избор“.

За много хора подобни думи имат значение, но понякога просто нямаш силите да „се почувстваш щастлив“.

Хора, които страдат от дълбока депресия, тревожност или дълбока травма, не могат просто да решат, че от утре са щастливи.

Повярвайте ми, щяха да го направят, ако можеха! Никой не стои нещастен, защото го иска. Депресията е биохимично объркване, което разстройва хормоните и мозъка ви. Гените също имат влияние върху това колко благополучно ще се чувствате.

Заобикалящата ни среда има сериозна връзка с това как се чувстваме. Някой ви тормози, чувствате се като жертва, работите за някой, който е самовлюбен или търпите лош брак? Това са примери, в които определено ще се влияете от хората около вас. Не се стряскайте, просто е нужно да смените обстановката.

Има много неща в живота, които не са под ваш контрол и предизвикват емоции, които нямат нищо общо с щастието.
Не може просто да избереш да си щастлив, когато някой когото обичаш, си е отишъл или страда. Или твоето собствено сърце е разбито, защото са те зарязвали, или пък са те уволнили и нямаш представа как ще си платиш наема. Когато по света има бедствия и умират хора от атентати.

Няма начин да се усмихваш, след като се случват лоши неща и имаш чувството, че светът се е обърнал срещу теб.

Всички сме имали периоди, в които ни изглежда, че не правим нищо смислено и правилно. Искаш да си щастлив, но нямаш представа за какво да се хванеш.
Животът понякога е трудно пътешествие и в него има и адски много тъга.

Има неща, които просто правят хубавите моменти по-хубави.

1. Смислени отношения

Силните и здравословни връзки ще ни направят по-стабилни, защото когато сме свързани с другите се чувстваме по-щастливи, здрави и усещаме подкрепа. Мозъкът ни работи чрез комуникация и можем да споделяме хубави очаквания за бъдещето.

2. Присъствие на духа

Това е състоянието, в което можем да присъстваме в настоящия момент и да оставим всичко останало на заден план. Съществуват много начини да се научим да контролираме това и медитацията е един от тях. Ежедневието ни се характеризира с много напрежение, хиляди задачи, които предстоят и интернет... ние постоянно мислим за неща, които са се случили в бъдещето или в миналото. 

3. Списък с благодарности

В този метод има много истина. Достатъчна е една седмица, в която да записвате за какво сте благодарни всеки ден и ще видите, че има много смислени неща, на които да се радвате. Не е нужно да пишете роман. Записвайте си по три неща на ден и ще ви бъде абсолютно достатъчно.

4. Сън

Попитайте един родител на малко дете колко е важен сънят. И за него, и за детето. Когато не се наспиваме, покачваме нивото на стрес в организма. Освен това е доказано, че от липсата на сън се напълнява, което е абсолютно логично, защото организмът има нужда от повече калории, за да функционира нормално. Кой би предположил, че с достатъчно сън можем да отслабнем и да сме по-щастливи?

5. Режим на хранене

Хората сме склонни към преяждане и обикновено поемаме повече храна, отколкото ни е нужна. Балансираното хранене на малки порции ще ви помогне да се чувствате тонизирани и енергични. Освен това ще ви помогне да мислите по-ясно. Похапвайте риба по-често и много свежи храни.

6. Усмихвайте се

Усмивките са първото нещо, което бебетата се учат да правят. Те веднага ни действат, както и на околните. Колкото повече се смеете, толкова повече ще виждате света малко по-цветен и хубав. Така ще покачите нивото на серотонин – хормонът на щастието.

7. Животни

Животните могат да ни донесат много спокойствие и обич. Проучвания показват, че контактът с кучета е особено полезен за депресия. Изчезва чувството на самота и отчуждение. Хората, които имат домашен любимец, са по-малко предразположени към депресия.

8. Упражнения

Тялото ви има нужда от движение. Колкото и да ви е трудно и неприятно на моменти, обещаваме, че ще се почувствате по-добре. Освен това ще изглеждате прекрасно. Започнете с нещо леко и покачвайте натоварването постепенно. Веднага ще усетите разликата, защото тялото ви ще започне да се събужда.

Направете тези неща свое ежедневие. Нека да е стъпка по стъпка, без да бързате. Наблюдавайте промените и ги отбелязвайте. Ще усетите сила и прилив на енергия. Малко по малко ще започнете да виждате как хубавите мисли и ситуации ще започнат да стават все повече и повече!