Колкото и да ни се струва сложен животът понякога, той всъщност е много простичък и лесен. Предлагаме ви три кратки истории, които са изпълнени с мъдрост и носят отговори, които най-вероятно търсите. Ето няколко истини за живота, които може би вече знаете, но е хубаво да си припомняте понякога...

1. Нищо не е перманентно, всичко се променя.

Ученик задал върпос на своя лектор:

- Слушам лекциите ви от години! Но все още има много неща, които не мога да разбера. Ако можехте да съберете всичко, свързано с Будизма, в едно изречение, кое щеше да е то?

Преподавателят се засмял и отговрил:

- Всичко се променя!

Урок:

Растящото дърво, променящите се сезони, остаряващият мъж, вие самите – всичко се променя с всяко отмерване на часовника. Очите ни не винаги го виждат, но това не значе, че не е абсолютен факт. Страданието идва, когато се откъснем от тази идея, защото се привързваме към хора, предмети и идеи. За да живеем спокойно, трябва да приемем, че всичко е такова, каквото е и се намира в постоянно движение.

2. Всичко е въпрос на гледна точка

Някога живял фермер, който обработвал нивата си години наред. Един ден конят му избягал. След като чули новината съседите му го навестили с думите: - О, колко лош късмет! 

- Може би... - отвърнал фермерът.

На следващия ден синът му се опитал да обязди кон, паднал и си счупил крака. Историята със съседите се повторила, но човекът отвърнал по същия начин.
На следващия ден военна полиция дошла в селото, за да отведе младите мъже на служба. Видели счупения крак на младежа и го подминали. Съседите поздравили фермера за късмета и обрата на ситуацията.

Но той отново овтърнал с „Може би“...

Урок:

Нещата се случват с причина. Добри, лоши, позитивни и негативни – това са само концепции на човешкия мозък, създадени от обществото. Всичко е поток от енергия и е свързано. Никой не знае какво му подготвило бъдещето.
Монетата винаги има две страни!

3. Преди да се гирижите за света, се погрижете за себе си

Някога, някъде имало двойка акробати. Учителят бил беден вдовец, а ученичката била млада девойка на име Меда. Те правели по едно улично представеление всеки ден, за да могат да се прехранват.

Номерът им се състоял в това мъжът да държи балансирана голяма бамбукова клечка, а девойката да се покатери по нея. Щом успеела да се изкачи, учителят се разхождал с нея.

Сложността на номера изисквала много съсредоточеност и баланс. Един ден учителят казал на Меда:

- Чуй ме добре, ще ме гледаш много внимателно, както и аз теб, за да можем да усещаме баланса и да избегнем инцидент. Тогава със сигурност ще изкараме достатъчно за храна.

Момичето отвърнало много мъдро:

- Скъпи учителю, мисля, че ще бъде по-полезно, ако всеки наблюдава себе си и внимава за собствения си баланс. Иаче ще трябва да мислим за двама, което е трудно.

Урок:

Най-добрият начин да се погрижим за другите, е като се погрижим за себе си. Отделете време на духа, мислите и тялото си. Само така ще създавате положителен поток от енергия за себе си и света.