Всеки знае, че не бива да плуваме по време на буря, както и за опасните животните на плажа, за големите вълни. Оказва се, че има още много скрити опасности, за които дори не сме си помисляли.

Внимавайте, когато сте на плажа и влизате в морето. Представяме ви 8 опасности, които дебнат на плажа.

1. Плаващ пясък

Плаващият пясък е пясък с много вода, който не може да задържа нищо твърдо. Когато стъпите на него, веднага потъвате. Различни експерименти показват, че той не може да погълне възрастен, но ще заседне до талията. Сами, обаче, не можем да се измъкнем лесно, защото се изисква голяма сила.

Истинската опасност за нас се оказва, че заседналите хора могат да бъдат заляти от вълни и да се удавят. Пясъкът е опасен за децата, защото не могат да останат неподвижни, а това би довело до по-лоши резултати.

Ако попаднете на такова място, се опитайте да легнете по гръб. По този начин тежестта ще се разпредели равномерно и ще се измъкнете лесно.

2. Белодробна медуза

Тя е отровна, но не толкова, че да умрем от ужилване. То е много болезнено.

Този тип медузи са наистина опасни за онези, които обичат да ги докосват и подхвърлят. Не пренебрегвайте този факт. Едно е да я докоснем случайно, но друго е да се окажем сред стотици от тях. Внимавайте за тях!

Те живеят в Атлантическия океан, Черно море, Средиземно море и още други места.

3. Пресичащи се води

Те са рядко явление. Макар и красотата му, е наистина опасно.

Появява се, когато водата се движи в една посока, докато вятърът я бута в друга.

Не бива да сте във водата, докато то е факт. Опасно е и за корабите. Вълните се движат бързо, така че излезте възможно най-бързо, ако не сте на плажа.

4. Пясъчни бълхи

Те не могат да ни наранят, но ще ни създадат дискомфорт. Обичат влажни места и водорасли. 

Ухапването им е леко болезнено. За съжаление, те не се придвижват сами и ако имате едно ухапване, ще сте щастливци.

Не вървете боси по водорасли или вечер, когато става хладно по пясъка.

5. Мъртво течение

Мъртвото течение е перпендикулярно на брега и може да се появи навсякъде. Ако попадне някой в него, то го засмуква веднага. Обикновено коридорите на теченията са безопасни, но друг път могат да са с огромни размери.

Ако видите линия, която е перпендикулярна на брега, не влизайте. 

Ако се окажете в мъртво течение, не се опитвайте да плувате обратно към брега, а паралелно на него. Когато вече не усещате натиска, можете да излезете. 

6. Разбиването на вълната

Красив, но опасен феномен е разбиването на вълната. Хората обичат да му се наслаждават, докато са на плажа. Понякога вълните са прекалено големи и силни, че могат да се стоварят върху хората, а дори и да ги дръпнат навътре.

В повечето случаи, такива вълни могат да ни счупят нос, например, но ги наблюдавайте от разстояние.

7. Вълни, които покриват цялото ни тяло при плуване

Когато морето е бурно, не е добра идея да плуваме. За съжаление, много хора го правят. Ако сте далеч от брега и вълните покриват тялото ви, трябва да се гмурнете и запушите носа си. Ако се опитате да се борите с тях, ще се нагълтате с вода и паникьосате.

Когато плуваш към брега, се оглеждайте. Всеки път, когато видите голяма вълни, се гмуркайте.

8. Ако навлезеш прекалено навътре

Ако морето те отнесе или плуваш прекалено навътре и замръзваш, не плувай прекалено бързо. Стопли се.

За да избегнеш хипотермията, отпусни ръцете си, контролирай дишането и движи краката си възможно най-малко. Отпусни се и застани така, сякаш си седнала над водата . Колкото повече си над водата, толкова по-малко топлина ще загубиш. 

Не забравяйте за рисковете, когато сте на плажа и влизате във водата. Внимавайте!