В магазините има различни видове месо на различни цени. Понякога трудно взимаме решение какво месо да изберем.
Ето защо искаме да ви помогнем с този избор относно кой вид месо за какво е подходящ.
1. Изберете ястието, за което купувате месото:
Свинско месо:
- Врат – за барбекю, за печене и супи
- Шунка - За супи, варене, пържене и задушаване
- Контрафиле – за пържене, печене, смилане и пържоли
- Свинска плешка – за печене, задушаване, супи и пържене
- Ребра – за пържене, печене, супи и на огън
- Бонфиле – за пържене и печене
- Свински гърди – за супи, пържене и печене
- Бут – за пържене, печене, супи и смилане
- Бекон – за свинска мас
Телешко месо:
- Врат – за супи и кайма
- Телешки котлети – за варене, задушаване на малки парченца, смилане
- Бонфиле – за печене и пържене
- Стек от контрафиле – за пържене и бульон
- Филе – за пържене, тартар, печене и карпачо
- Рамстек – за варене, задушаване и пържене
- Телешки джолан – за саздърма
- Ребърца – за супи
- Телешки гърди (брискет) – за задушаване, супи и смилане
Агнешко месо:
- Врат – за яхнии и ориз
- Гърди – за супи и печене
- Бонфиле – за пържене и барбекю
- Котлети и бут – за печене и барбекю
- Ребърца – за варене, задушаване и грил
2. Как да изберем прясно месо
- Помиришете го: Не бива да има странни миризми, а само естествените на суровото месо;
- Вижте цвета: Свинското месо трябва да е розово. Телешкото да е червено или тъмночервено, а сланината да е бяла. Агнешкото месо е отново червено, но светло. Ако мазнината е сива, а месото кафяво, то не е свежо.
- Прясната кайма не може да бъде кафява или да има тъмни петна.
Поставете месото на плоска повърхност и го натиснете с пръст. Ако е свежо, ще си върне формата. То не бива и да лепне прекалено много. - Ако купувате замразено месо, вижте каква е годността му. Ако можете да видите розови кристали от леда по опаковката и месото, не купувайте.