Лятото е време за дълги разходки, екскурзии и ваканции, на които ни се иска да изглеждаме добре, но високите температури често провалят плановете ни.

Горещите и влажни дни изискват специални грижи, затова днес сме ви подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да изглеждате страхотно и в най-топлите дни:

1. Как да избегнете петната от пот

Първият дискомфорт, причинен от горещото време, е обилното потене, което не е особено красив „аксесоар“. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да прикриете петната от пот или да намалите потенето:

  • Изберете шарени или тъмни дрехи. Петната от пот са съвсем видими, ако изберете едноцветна блуза в ярък цвят, докато на тъмните дрехи се забелязват много по-трудно. И все пак тъмните материи не са много подходящи за обедните часове, защото ще ви стане още по-топло, ако ви напече слънцето, затова в такива моменти заложете на шарени и свободни дрехи, на които петната си личат по-трудно.
  • Носете дрехи без ръкави.
  • Сложете си дезодорант много преди да тръгнете. Дезодорантите не действат веднага, а първо трябва да бъдат абсорбирани от тялото, затова, ако си слагате дезодорант точно преди да тръгнете, нищо не правите, понеже дезодорантът много бързо ще се „отмие“ от потта ви. Препоръчително е да се напръскате вечер след къпане. През нощта дезодорантът ще се абсорбира и на следващия ден ще намали потенето.
  • В топлите дни не пийте горещи, кофеинови или алкохолни напитки и не яжте пикантни храни, защото те подтикват тялото да отделя повече пот.
  • Има специални попиващи лепенки за подмишници, които абсорбират потта и намаляват неприятната миризма.

И не забравяйте, че обилното потене може да е симптом на хормонален дисбаланс или друг здравословен проблем, особено ако преди не ви се е случвало да се потите толкова много.

2. Как да намалим омазняването на лицето

През лятото потните жлези работят по-активно, което може да доведе до лъщящо и мазно лице. За да намалите омазняването, трябва да изберете подходящи козметични продукти, особено ако по принцип имате по-мазна кожа.

  • Изберете гелове за лице със салицилова или гликолова киселина. Те почистват кожата и предотвратяват запушването на порите.
  • Вместо кремове с различни масла, заложете на хидратиращи гелове и серуми на водна основа. Те ще хидратират кожата, но няма да я омазнят и няма да запушат порите.
  • Мийте лицето си със студена или хладка вода, защото топлата стимулира потните жлези.
  • Използвайте маски с глина веднъж седмично. Благодарение на своята пореста структура, глината е отличен природен абсорбент, който буквално поглъща праха и мазнините върху нашата кожа. Което прави маските от глина много ефективни.

3. Как да се гримирате в топлите дни

Друг летен проблем е нетрайният грим, който се разтича по лицето ви. Ето какво можете да направите:

  • Вместо да използвате обичайните за вас продукти, заложете на по-леки алтернативи. Например заменете фон дьо тена или коректора с минерален, BB- или CC-крем. Вместо очна линия, използвайте кремообразни сенки, а вместо руж, заложете на бронзант.
  • След като измиете лицето си, направете си лек масаж с кубче лед. Това ще затвори порите, ще освежи кожата и ще направи грима по-дълготраен.
  • Не използвайте тежък грим, защото под слънчевите лъчи си личи всяка гънка на лицето ни и един тежък грим само може да влоши нещата. Червилото с матиращ ефект също не е подходящо.

Най-общото правило тук е – колкото по-малко, толкова по-добре. Затова не използвайте много грим.

4. Как да се справите с раздразнената кожа след епилация

Епилаторите, както и кремовете за депилация предизвикват раздразнение на кожата и я изсушават. За да намалите зачервяването и за да имате гладка и мека кожа, следвайте тези съвети:

  • Най-доброто време за епилация или депилация е около средата на месечния ви цикъл, защото по време на менструация кожата е много по-чувствителна.
  • Ексфолирайте кожата 1-2 дни преди депилацията, за да премахнете мъртвата кожа и за да почистите кожата. Не използвайте ексфолиант в същия ден, в който ще се епилирате, защото кожата ще бъде много по-чувствителна.
  • Преди процедурата вземете душ, за да почистите кожата, за да отворите порите и да омекотите космите. След епилацията измийте мястото със студена вода или се намажете с крем от алое вера, за да намалите зачервяването.
  • Не използвайте козметика, съдържаща алкохол за 24 часа след епилацията (включително дезодорант, ако сте обезкосмили подмишниците си). Освен това не ходете на плаж, на сауна или на солариум.
  • Зеленият чай и чаят от лайка също намаляват възпаленията. За целта направете чая, изчакайте да се охлади, намокрете една марля с него и я увийте около обезкосменото място.
  • Ако сте обезкосмили бикини зоната, един ден носете по-свободно и памучно бельо, защото изкуствените тъкани могат да предизвикат допълнително раздразнение.

Зачервяването след депилация е нормална реакция, но ако раздразнението не изчезне след 2 дни, това може да е алергична реакция към използвания крем.

5. Как да предотвратите изсушаването на косата

През лятото косата лесно се изсушава и накъсва заради УВ-лъчите и морската вода. Затова през летните месеци косата ви се нуждае от специални грижи.

  • Не мийте косата си твърде често, това стимулира потните жлези и води до още по-често и бързо омазняване.
  • Преди да отидете в морето, намокрете косата си с обикновена вода. По този начин косата ще абсорбира по-малко от морската вода, която я изсушава.
  • Когато сте на плажа, използвайте продукти с УВ-защита.

6. Как да носите сутиен без презрамки

През летните месеци много жени носят сутиени без презрамки, защото те са най-незабележими. Лошото на тези сутиени е, че никога не стоят на едно място и затова трябва да ги придърпваш и оправяш по цял ден. За да избегнете този проблем, следвайте тези три прости стъпки:

  • Все пак ви трябва една дълга презрамка. Закачете едната ѝ страна на гърба на сутиена, в предвидената за целта примка.
  • След това презрамката трябва да минава през предната част на сутиена и да държи чашките в долната част.
  • След като презрамката мине през чашките и ги държи здраво, закачете я в другата примка на гърба на сутиена. По този начин сутиенът ще стои на място и няма да пада надолу.