Около 50 % от жените страдат от цистит през някой период от живота си, а много от жертвите му са подложени на многократни болезнени атаки. Циститът е възпаление на пикочния мехур, често причинено от бактерия. Най-честите симптоми са непреодолима нужда от често уриниране, дори когато урината е твърде малко, както и мъчително парещо чувство по време на процеса, което пациентите описват като болка от порязване с ножче за бръснене.
 
Леките форми на цистит могат да отшумят бързо след самолечение, но е изключително важно да се потърси навременна лекарска помощ, понеже късното диагностициране и започване на лечение може да влоши състоянието ви, а инфекцията да засегне бъбреците. Едно от полезните действия е пиенето на много течности, което ще помогне за „измиването“ на инфекцията и ще облекчи болката. Има много и различни антибиотици, които се използват за лечението на цистит. Повечето от леките случаи се лекуват за около три дни, понякога лечението отнема седмица. 
След края на лечението е добре да се подложите на нов тест на урината, за да се разбере със сигурност дали всичко е наред. Ето и няколко съвета за предотвратяване на заболяването:
  • Уринирайте редовно;
  • Носете памучно и свободно бельо;
  • Поддържайте добра интимна хигиена;
  • Пийте много течности, включително и сок от червена боровинка;
  • Избягвайте течности, които са вредни за пикочния мехур, като алкохол и кафе. 
  • Уринирайте след полов акт;
  • Избягвайте парфюмирани сапуни, вани с мехурчета, ароматни душове и вагинални дезодоранти. Всички тези продукти ви правят по-податливи на инфекция.
Бактерията лактобацили, съдържаща се в киселото мляко, може да предотврати инфекцията.
Тези съвети са особено практични за хора, които веднъж вече са страдали от цистит, защото следването им може да предотврати повторната му поява.