Постоянно ли ви се яде нещо сладко? Или пък копнеете за чипс твърде често? В същото време полезните храни никога не ви се струват толкова изкушаващи, колкото е един шоколад. Добрата новина е, че можете да приучите мозъка и вкусовите ви рецептори да заобичат полезните храни.

Вкусовите рецептори са много сложни структури, които реагират на температура и на физическа стимулация от храните и напитките, които приемаме. Като прибавим и аромата, доловен от носа, мозъкът ни е мигновено готов да ни каже какъв е вкусът на храната – сладък, горчив, солен, кисел, умами или някаква комбинация от всичките.

Също като мускулите, вкусовите рецептори трябва да бъдат тренирани и упражнявани, за да могат да възприемат повече вкусове. Ако се храните предимно с нездравословни храни, в които има много овкусители, вкусовите ви рецептори се нагаждат към този начин на живот и здравословните храни не им се струват толкова вкусни, заради което вие винаги ще предпочетете пицата пред салатата.

Хубавото е, че техните предпочитания могат да бъдат „рестартирани“. В първите няколко дни промяната няма да ви хареса, но след 1-2 седмици те ще свикнат с новата ви диета.

Защо обичаме някои храни толкова много?

Сладките, солените и мазните храни доставят истинска наслада на мозъка ни. Те, особено сладкото, предизвикват прилив на енергия в тялото ни, което мозъкът ни възприема като много положителен ефект и ни насърчава да ядем повече такива храни. Затова е толкова лесно да се пристрастим към тях.

Как да тренираме вкусовите рецептори

Ако езикът ни имаше право на глас, той щеше да иска да ядем само сладко и солено. За да го превъзпитате, трябва да се храните с повече горчиви, кисели и умами храни. Умами е петият вкус и буквално означава „приятен“. Той се долавя с отделни рецептори и може да бъде забелязан в храни като месото и месните бульони, киселото зеле, зрелите домати, гъбите, рибата, сирената, сушените и ферментирали меса и зеленчуци. Вкусът на майчината кърма също е умами. Подправките, ферментиралите гарнитури и сосовете със соев сос могат много да ви помогнат да развиете този вкус.

Разбира се, няма как промяната да стане изведнъж, трябва постепенно да промените начина си на хранене и да имате силна воля. Колкото повече зеленчуците ядете например, толкова повече зеленчуци ще искате да ядете (стига в режима ви да има разнообразие от различни видове зеленчуци). Едно проучване показва, че ако хората намалят сладкото, след 4 седмици на такава диета им се яде по-малко сладко и в същото време сладките храни им се струват по-сладки в сравнение с преди, т.е. по-лесно задоволяват нуждата си от сладко, ако изпитат такава.

Имайте предвид че понякога имаме нужда от 20 опита, за да харесаме дадена храна. Ако мразите грах или гъби, няма да ги захаресвате след 1-2 рецепти, трябва ви време, за да свикнете с техния вкус.

Ето и 6 практически съвета как да промените навиците на вкусовите ви рецептори:

  • Започнете промяната, като увеличите приема на зеленчуци без нишесте – краставици, лук, спанак, домати, гъби, тиквички, чушки, броколи, зеле, карфиол, целина, брюкселско зеле, аспержи, артишок.
  • Заложете на закуска с повече протеини и мазнини и забравете за сладкото. Такава закуска може да включва яйца, чиа или зелено смути например.
  • Комбинирайте протеини, мазнини и сложни въглехидрати във всяко хранене, като заложите предимно на горчивите, киселите и умами храните.
  • Яжте малки порции на всеки 3-4 часа, за да имате енергия, да ускорите метаболизма и да намалите чувството за глад. Естествено, порциите трябва да са наистина малки и да не са съставени от шоколад, чипс, вафли и подобни.
  • Едно от тези хранения трябва да съдържа изцяло или почти изцяло сурова храна, например една зелена салата.
  • Фокусирайте се върху самото хранене. Оставете телефона настрани, не гледайте телевизия. Дъвчете бавно и се насладете на всяка хапка. По този начин тренирате и превъзпитавате вкусовите ви рецептори.