Всички знаем какво е чувството – седмицата започва ударно и е едва вторник, а ни се струва, че петък никога няма да дойде. Всеки работен ден е невероятно дълъг, сряда продължава поне два дни, а уикендът изглежда непостижим. Може би имате нужда от мотивация и вдъхновение, за да се организирате по-добре и да се почувствате по-добре.

За начало на седмицата

За мнозина понеделник е най-лошият работен ден - уикендът отлетява със скоростта на светлината, дори не сте си починали, а вече трябва да ставате и да ходите на работа. Може би сте опитали да наваксате съня си през уикенда, нарушили сте седмичната си рутина и циркадния си ритъм – ето защо понеделник е тежък. Тялото се опитва да се върне в ритъм, като все още понася "последствията" от смяната му, поради което се чувствате по-уморени и натоварени от обикновено. Но можете да контролирате мислите и чувствата си повече, отколкото предполагате. Само една малка положителна мисъл сутрин може да насочи остатъка от деня.

Така че мотивацията и вдъхновението в понеделник могат да бъдат всичко - от мисълта, че мразите понеделниците и отчаяно търсите работа (ако наистина сте отчаяни, потърсете нова работа!). Вместо да мислите как да изкарате петте работни дни, помислете как понеделник предлага идеалната възможност да планирате седмицата си, да бъдете възможно най-продуктивни и ангажирани и да свършите много, преди уикендът да дойде отново. Заменете мисълта „уф, още една седмица“ с мисълта „ново начало, нова глава“. Вместо „Понеделник е ужасен“, помислете „Готова съм“ – това може да зададе тона за останалата част от седмицата.

Вторник – най-тежкият работен ден

Въпреки общоприетото схващане, че понеделник е най-лошият ден от седмицата, изследванията показват, че всъщност е вторник - може да изглежда, че седмицата едва е започнала, но може би ви се струва (поради натоварения понеделник), че цялата седмица вече е минала и се чудите как е възможно да е само вторник.

Така че направете вторник ден за упражнения - ендорфините, отделени по време на тренировка, ще ви помогнат да преминете през предизвикателствата във вторник. Започнете деня си с нещо специално, може би чаша кафе, което не пиете всеки ден, или отделете десет минути сутрин за нещо, което ви изпълва с радост. Помислете за един идеален ден на работа – как трябва да вървят нещата и какво трябва да правите – затворете очи и си го представете, след което носете това чувство със себе си през целия ден.

Как да преодолеем сряда

Сряда - това означава, че сте преполовили седмицата и за да преодолеете усещането, че денят просто не минава, вместо да ви прехвърля във втората половина, улеснете работния си ден. Разбийте задачите си на по-малки и задайте малки стъпки, които да предприемете, докато ги изпълнявате. Пуснете музика, която повишава енергията ви. Изчистете работното си пространство. Правете си почивки (обядвайте без да гледате монитора).

Мотивация и вдъхновение за четвъртък

Денят е добър, обнадеждаващ и мрачното ви настроение обикновено вече се е променило. Уикендът е близо, четвъртък е малкият петък. Но това не означава, че можете да забавите темпото или че ще имате по-малко работа. Всъщност трябва да приемете четвъртък като възможност да се забързате и да постигнете повече, а мотивацията и вдъхновението ви да бъдат желанието да свършите всичко, което може да се натрупа и да остане за понеделник преди петък. Започнете със списък на всичко, което все още имате за тази седмица и задраскайте едно по едно. Наградете се с вечерно излизане с приятели или вечеря с любим човек. Празнувайте четвъртък.

Последен работен ден

Петък е работен ден за улесняване на отговорностите, така че ако можете, запазете любимите си задачи за този ден. Ще бъдете мотивирани да ги завършите с лекота и ще почувствате, че сте били успешни и продуктивни. Планирайте нещо, което ви прави щастливи и помислете за забавление в петък вечер или през уикенда. Това може да ви даде тласък на мотивация и вдъхновение, от които се нуждаете, за да се насладите на своя петък.

Променете мисленето и мотивацията си и вдъхновението ще дойде

Всичко започва с вашите мислене и отношение. Винаги, когато се чувствате потиснати, помислете как можете да мислите по различен начин. Можете да попитате някого как се справя и да споделите опита и чувствата си. Някои седмици все още ще бъдат по-трудни от други, някои понеделници ще бъдат по-лоши от вторниците, но можете да направите всеки работен ден по-лесен и по-добър!