Да зарадваш близките си със сполучлив подарък е трики задача. Ако подготовката за Коледа ти носи повече стрес, отколкото празнична наслада, е време да прочетеш това. Ето няколко прости стъпки, преди да започнеш с покупките:

1. Направи списък на хората, за които искаш да подготвиш подарък. Обикновено имената са много, а това е предпоставка да пропуснеш някого и да изпаднеш в неудобната ситуация да търсиш решение в последния момент. В денонощния магазин някъде дри дезодорантите...

2. Помисли с кого трябва да координираш подаръците си. Част от тях може да са групови – всички във фамилията да зарадвате роднина с един общ подарък например. Поделените разноски по подаръка ще олекотят бюджета ти и ще ти позволят да зарадваш някого с нещо хубаво, което той самият трудно би си позволил.

3. Започни с тези хора, за които изборът на подарък е най-лесен – така ще стартираш ударно с няколко лесни решения, за да събереш кураж и за по-взискателните си близки.

Как да подбереш точния подарък?

Ето някои неща, сред които да потърсиш вдъхновението си:

1. Какво те свързва с този човек? Помисли какво отличава именно вашите отношения. Силна семейна връзка? Любов, започнала на необичайно място? Съквартирантство, прераснало във вярно приятелство? Работа, бюро до бюро, с доверен колега? Кои са символите на тези отношения? Имате ли думи, шеги или места, които значат нещо специално за двама ви?

2. Какво сте правили, когато сте били най-щастливи заедно?

  • Готвене - изненадай с книга с рецепти на любимите десерти или специални прибори и уреди за паста, защото обожавате да си я приготвяте у дома. Сготви нещо специално сам(а)! Освен, че всеки ще се впечатли от старанието ти, можеш да поднесеш вкусотията в необичаен съд, който да остане за спомен.
  • Четене на книги - подари билети за спектакъл по любимата книга или ново богато илюстровано издание.
  • Специални игри:

- посетете заедно escape room или Стая на загадките. Стаите на 3 KEY Rooms са страхотен избор. Ескейп играта ще ви отнеме 60-90 мин, но ще ви зареди задълго с добро настроение. Добрите пъзел стаи предизвикват ума с оригинални трикове и загадки, провокират ви да работите в екип и тотално ви откъсват от всякаква рутина, за да се забавлявате, докато заедно намирате изход от различни вълнуващи ситуации. Да запазиш час или да подариш ваучер за игра става лесно - онлайн или по телефон. Ваучерите за игра на 3KEY са красив подарък. Играта може да бъде за 2 до 6 души, така че с един ваучер да поднесеш подарък на няколко любими на сърцето ти хора – колеги, семейство или приятели. Подари ваучера за игра лично или си раздели стойността му с други съмишленици – каквото и да избереш, получателят му ще получи истинска емоция, вместо поредния събиращ прах предмет у дома.

- подари абонамент за клуб по настолни игри или конкретна настолна игра - потърси Къщата на Трите трола. Изборът от заглавия е огромен – нека те консултират за точната игра, според това какви умения иска да упражнява човекът, с колко души би играл и колко време би искал да отделя за една игра.

  • Разходки сред природатапланирай екскурзия до близка пешеходна пътека и поднеси като символичен подарък карта на пътешествието ви (например туристическа карта на пешеходните пътеки във Витоша), термос или туристическа раница.
  • Пътешествияподнеси снимка в рамка от любимо пътешествие или книга гид за следващото страхотно място. Ако разполагаш с по-голям бюджет или подаръкът е от повече хора – избери туристически куфар или полезна вещ (нож, фенерче, компас...) Напоследък escape the room туризмът е особено актуален, така че защо докато се чудите например „Какво да правя в София?“, не посетите някоя подбрана Стая на загадките в друг град?
  • Купонясване до късно – там, където е намесен алкохолът, идеи за подаръци – много. От бутилка подбрано вино, през чаши, които да занесеш за гравиране, билети за дегустации и куверти за заведения. А ако сте любители на танците – посещение на урок по латино танци може да е началото на нови среднощни емоции за вас!

Ами ако бюджетът недостига?

Дори когато ти се иска да направиш най-доброто за някого, невинаги разполагаш с финансите, особено ако ти предстоят много подаръци, както е по Коледа. Ето идеи, с които да поднесеш не скъп, а ценен подарък!

1. Домашно приготвен сладкиш – поле за творчество – безгранично! Кой не би се трогнал от вкусно ръчно приготвено ястие, особено ако на него е изписано името му със специално пожелание? Или нека не спираме дотук – скрий вътре в десерта листчета с послания, но вместо новогодишни късмети, нека са ваши любими фрази, обяснения в любов или... от любимите вицове за блондинки!

2. Посвети му своя собствена „книга“ или фото албум – от бележник с ръчно изписани от теб рецепти на любимите на твоя човек ястия, през сборник със значими за вас фрази и цитати или истински фотоалбум на хартия – такъв тип подарък внася ретро романтика, а да отделиш време, за да го създадеш, е проява на истинска привъзраност!

3. Ръчно изрисувана чаша. Избери интересна чаша в бял цвят. Купи един или повече цветове бои за рисуване върху керамика и стъкло, и с малко повече вдъхновение и старание ще направиш този уж обикновен предмет уникален!

4. Ръчно изрисувана тениска. Тук бюджетът зависи от дрехата, която избереш: тениска за сън, шал, боксерки, бебешко боди... И някое и друго бурканче с бои за текстил, които ще ти стигнат за много подаръци. А ако те няма много в рисуването и разполагаш с бебе под ръка (собствено, братче или сестриче ) и подаръкът е за някой татко/баба/дядо – една детска ръчичка, лепната за тениска е всичко, с което този подарък ще легне на сърцето! Е, ако бебетата са далеч от проблематиката ти – дай пръстов отпечатък и удостовери престъплението си в голяма любов! 

Да подбереш правилния подарък, изисква доза креативност и щипка смелост. Помисли не какъв подарък искат близките ти, а какво ги кара да се усмихват. И този път това, което ще ги усмихне, ще си именно ти! 

Автор: Лилия Моллова