В нашата славянска женска същност има една особеност – жените искат да бъдат майки на своите мъже. Те имат нужда да ги обгрижват, да ги спасяват, да им помагат и да взимат върху себе си цялата отговорност.

Защо жените го правят? 

Има три основни причини:

1. Да имаш този сладък контрол върху своя мъж и да правиш с него каквото си искаш (често това желание идва, ако сме имали гневен или агресивен баща и си избираме мъж дете, когото можем да контролираме). По този начин също можеш да покажеш своята лоялност към майка си и да продължиш нейния ролеви модел.

2. От своите комплекси и нежелание да се развиваш като жена – по-лесно е да ръчкаш своя мъж, вместо да поемеш отговорност и да се научиш да бъдеш мека, любяща и гъвкава в отношенията си.

3. Липсата на доверие – вътре стоят много травми и нараненост от мъжете и ние така и не си позволяваме да бъдем просто жени и да се отпуснем.

Как жената упражнява контрол върху мъжете?

Например, навън е студено и ти му казваш: "Oблeчи се, много е студено". Той не иска, но ти продължаваш да натискаш. "Нали ти казвам! Облeчи се, ще настинеш и после аз трябва да те лекувам." И ако той все пак не се съгласява и после му е студено жената майка започва: "Нали ти казах? Защо никога не ме слушаш! Колко пъти трябва да ти го казвам?" И продължаваш. Това правят жените майки, те постоянно искат да закрилят "детето си" и ако то не спазва техните думи... го наказват.

Изречения от сорта: "Нали ти казах... Аз по-добре знам, защото имам този опит... Другия път слушай какво ти казвам... Просто ме следвай..."

Жената майка постоянно уточнява и контролира: "А ти обади ли се? А ти направи ли резервация? А ти помниш ли за това нещо?" Тя носи тази отговорност върху себе си, дори ако отстрани изглежда, че той трябва да се погрижи. Тя мисли "Ако аз не му напомня – той със сигурност ще забрави!"

Неявен контрол е, когато ти си сготвила нещо и му казваш: "Ела да ядеш! Той казва, че не иска и ти започваш: "Как така не искаш? А за кого съм готвила? Вземи още малко." Ние жените го наричаме грижа, но това е контрол и желание мама да се погрижи.

При жените майки мъжете наистина приличат на деца

Те постоянно забравят нещо, те нямат пари или ако имат ги харчат безразсъдно за играчки или неща, които не са необходими реално. Мъжете нямат идея къде какво се намира вкъщи, по никакъв начин не се включват в семейните задължения, нямат каквато и да е инициатива и често сексът започва да намалява или изобщо изчезва. С жени майки секс не се прави. Самите мъже не се отличават много от децата, тъй като искат постоянно внимание и помощ. Разчитат на жена си като на майка, която трябва да го приема безусловно, да прощава всички неговите глупости и когато той се появява целият свят трябва да се върти около него.

Как да спрем да бъдем майки на своите мъже?

Първо намери причината защо те е страх да бъдеш Жена? По тази тема работим много по време на семинарите за гейши, принцеси и в женски маратон. Второ, спри се да играеш на спасителка и започни да казваш "не" на своя мъж и го остави сам да се справи с проблемите. Той не е проверил, че навън е студено и излиза без шапка – чудесно, ще му студено един ден, но после ще се научи. Остави той да страда за своите грешки – само по този начин ще може да порасне и да започне да носи отговорност. При това често ние самите започваме да страдаме и да се притесняваме.

Има няколко варианта:

Твоят мъж ще порасне и на теб ще ти се наложи да станеш жена и да бъдеш готова за конкуренция с други жени. Мъжът става интересен и за другите дами и затова често на жените им е по-удобно да започнат да го държат като дете и така да го контролират.

Твоят мъж ще започне да изкарва пари и да се развива, което със сигурност ще активира твоя страх дали той сега няма да те зареже, когато вече няма да има нужда от теб... Майката често взима мъж в своето жилище, който е финансово зависим от нея и така тя да може да мрънка. Вътрешно обаче, тя е много щастлива, че той не може да се справи без нея.

Ще ти се наложи да отслабнеш и да влезеш във форма, защото мъж, който избира жена всъщност иска поддържана жена, а не грижовна майка. Сексът също трябва да се промени. Партньорът ти ще започне да иска повече орална любов, страст и отдаденост, а освен това вече няма да можеш да му замажеш очите с "изморена съм от много работа". 

Като цяло, огромен процент от жените не искат да имат до себе си истински мъж и не са готови да пуснат контрола и да се подложат на риск да го загубят, ако не променят себе си.

Ако ти решаваш да тръгнеш по пътя от майката към жена...

- започни да развиваш своята сексуалност;

- следи за визията си и дали изглеждаш стилна, класна, стегната;

- спортувай и имай движение в живота си;

- обърни внимание на това дали се занимаваш със себе си и своите интереси, дали вярваш в своя мъж, вместо да го спасяваш;

- обърни внимание дали умееш да искаш и да получаваш подаръци от него и се чувстваш комфортно, че той ти дава пари;

- изясни си дали си приела и уважаваш баща си и заедно с това и твоя мъж;

- как мислиш - дали му казваш всичко със спокоен и мек тон, без да обясняваш как той нищо не разбира, или по-скоро не?

Това да бъдеш жена или майка за своя мъж е твой личен избор, но и двата варианта имат и плюсове, и минуси. Повече за това можеш да намериш в моята книга “33 дни до мечта”. Развивай се заедно с нас и бъди щастлива жена!