Часът е 7:30 сутринта, вече си станала и си на крайбрежната алея, готова за ежедневната си тренировка. Идеалната лятна сутрин, в която грижата за теб е в хармония с приятно изживяване. Знаеш ли обаче, че има пряка връзка между високите температури и дехидратацията? Причината е, че топлото време задейства потните жлези на тялото ни да отделят течност като начин за охлаждане. И колкото повече се потиш, толкова повече вода губиш. За да си сигурна, че си в добро здраве, има няколко хитринки, благодарение на които ще станеш хидратирана през лятото за по-добро урологично здраве.

Значение на хидратацията за женското урологично здраве

Водата е от съществено значение за всяка една телесна функция, тъй като близо 60% от човешкото тяло е изградено от вода. Именно тя е отговорна за изхвърлянето на отпадъците от кръвния поток и извеждането им извън тялото ни чрез урината. За да си сигурна, че всичко е под контрол и пикочната ти система функционира както трябва, е от особено значение да попълваш липсите на водата, която губиш през деня и да не допускаш да останеш дехидратирана.

Инфекция на пикочните пътища, цистит и прием на вода

Като всяка една друга инфекция и тази на пикочните пътища се причинява от бактерии, които навлизат в уретрата и започват да растат. Резултатът е инфекция, която причинява парене по време на уриниране, честота, сърбеж и болка. За съжаление, повече от половината жени по света са се сблъсквали поне веднъж в живота си с цистита. В над 80% от случаите причинител на този вид инфекция на уринарния тракт е бактерията E. Coli. Именно приемът на достатъчно количество вода би могъл да помогне за по-доброто функциониране на бъбреците, пикочния мехур и да сведе до минимум риска от развиетието на подобни инфекции. 

Поддържане на хидратация през летните жеги

За да извлечеш максимума от летните си планове и винаги да си в перфектно настроение на духа и тялото, е важно да останеш хидратирана. Хидратацията вдъхва живот, носи енергия и води до по-здравословно функциониране на цялото ни тяло. Ето и няколко лесни за изпълнение стъпки, които ще са твой верен съюзник в борбата да останеш хидратирана през лятото и да се радваш на по-добро урологично здраве и след това.

1. Яж богати на вода плодове и зеленчуци – неслучайно 20% от дневния ни прием на вода идва от храната. Заложи на любимата диня, краставици, домати, ягоди, грейпфрут, броколи, репички, целина, чушки, спанак и карфиол.

2. Кажи “ДА” на студения чай. Опитай се да не ги подслаждаш излишно и заложи на истински билки.

3. Модерирай водата, която пиеш – учудващо е как само няколко резена лимон, краставица или малини могат да ти осигурят още по-наситена доза свежест.

4. Лятото е сезонът на студените супи – хем хапваш нещо вкусно, хем се чувстваш комфортно през лятото. Гаспачо, таратор, а защо не и супа от диня с пресен босилек и малко сиренце за разкош.

5. Ограничи приема на сол – няма нужда да ти казваме колко големи количества вода задържаш по този начин, нали? А и е възможно именно солта в храната да те кара да не изпитваш жажда, което води несъмнено до дехидратация.

6. Следи приема си на вода – съществуват безброй приложения, които “мислят” и “напомнят” вместо теб, че отново е време за няколко глътки вода.

7. Намали консумацията на алкохол – знаеш ли, че всъщност алкохолът увеличава дехидратацията? Причината е, че молекулите, които изграждат алкохола, могат да премахнат водата от клетките и тъканите ни.

8. Пий вода по време и след тренировка – просто се увери, че колкото вода губиш, толкова и приемаш – така не само ще останеш хидратирана по време на цялата серия с упражнения, но и ще улесниш възстановяването си.

9. Опитай да пиеш кокосова вода – горещината през лятото и твоята постоянна активност могат да накарат тялото ти да загуби електролити. За да избегнеш това, опитай да пиеш кокосова, в която има изобилие от електролити и е пълна с калий.

10. Опитай се да си осигуриш прохлада - колкото по-охладени се чувстваме, толкова по-малко ще се потим, така че опитай да носиш по-широки дрехи и избягвай да стоиш дълго време на директно слънце.

Въпреки че нуждите от прием на вода за всеки човек варират в зависимост от възрастта, начина на живот и нивото на активност, поддържането на добра хидратация е от основно значение. В случай, че все пак усетиш парене или необходимост от често уриниране, е важно да действаш бързо. Веднага вземи Urinal Akut®Само 2 таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден и подпомагат нормалната функция на уринарния тракт. Urinal Akut® е с тройна сила благодарение на патентованата комбинация от американска червена боровинка, златна пръчица и витамин D – за здрави пикочни пътища. Всички знаем за вълшебните свойства на американската червена боровинка. Различното тук е екстрактът от златна пръчица с диуретичните й свойства и витамин D – за подкрепа на имунитета.

Без значение къде или как си решила да се наслаждаваш на лятото, знай, че повишаването на температурите може да попречи на това колко добре вършат работата си пикочните ти пътища. Така че остани хидратиранa, активнa, забавлявай се и знай, че може да направиш своя избор, така че да се чувстваш толкова добре отвътре, колкото изглеждаш и отвън.