Когато станах майка в САЩ, не познавах опитът на родителите там. Детските площадки, които мислех, че трябва да са пълни с деца, често не бяха. Повечето малчугани бяха залепени пред екрана у дома или заети с уроците си. Когато излизах на разходки с бебето си през зимата, хората ни съчувстваха и ми предлагаха да ме закарат до някъде. В родната ми Швеция нещата не стоят така - децата излизат навън всеки ден, независимо от времето и това дали са у дома, или в детската градина. Скандинавците просто предпочитат децата им да изкачват дървета и да изкопават земни червеи, отколкото да учат странни академични факти. Определено има разлики между културата на родителите в двете страни. А ето нещата, на които държат скандинавците при отглеждането на децата си:

Позволяват на бебето да дремва навън през цялата година

За повечето скандинавски родители е важно децата им да дишат чист въздух всеки ден, затова им позволяват да спят в детските си колички навън. Да, дори през зимата при много ниски температури. Според родителите бебетата се радват на по-дълъг и по-дълбок сън, когато спят на по-ниска температура, а според едно финско проучване тази практиката е здравсловна заради чистия въздух. Лекарите също я препоръчват като начин за намаляване на излагането на микроби и риска от инфекция.

Не са обсебени от пола

В тези държави няма партита за разкриване на пола на детето. Всъщност, лекарите в Швеция обикновено не го споделят дори ако го видят, така че повечето от бъдещите родители не знаят какво ще бъде детето им до деня на раждането му. Към момчетата и момичетата има едно и също отношение и се правят протести срещу компании, чиито дрехи и играчки налагат стереотипни роли на половете. Някои родители дори избират да изпратят децата си в полово неутрални детски градини, където фокусът е поставен върху премахването на традиционните роли на половете, за да може децата да се чувстват абсолютно равноправни.

Не прилагат физическо наказание

Швеция е първата държава в света, която през 1979 г. забрани всички форми на физическо наказание, а съседите ѝ Финландия и Норвегия скоро я последваха. Въпреки че някога тези наказания са били обичаен начин за дисциплиниране, все повече родители доброволно се отказват от практиката на 60-те години, тъй като “непрекъснатият растеж на един демократичен егалитарен идеал означава, че все повече шведи смятат, че всички хора, включително и децата, трябва да се радват на еднаква защита от насилие ", според официалния сайт на Швеция. Днес използването на какъвто и да е вид „физическа дисциплина“ е чужда за скандинавските родители.

Приемат голотата

Скандинавските родители насърчават децата си да излязат на рождения си ден например, когато температурата позволява. Те не приемат голотата като нещо срамно, а вярват, че е важно децата да са информирани и да се чувстват комфортно в собствените си тела. Това вярване е отразено и в детските книги, където има анатомични илюстрации на деца без дрехи. Дори шведската обществена телевизия стартира детско филмче за деца в предучилищна възраст с пеещи полови органи, което бързо се разпространява, а родителите не са възмутени.

Насърчават децата си да тичат и да се цапат

Играта на открито е нещо естествено, дори много обичана част от детството в скандинавското общество и родителите не се притесняват от калните ботуши, ожулените колене и купчините мръсни дрехи, а ги приемат за доказателство, че децата им са имали прекрасен ден, изпълнен с приключения. Скандинавците са се отказали от джобните дезинфекциращи средства за ръце и от почистването на играчките с хлор. Последните проучвания показват, че подобно на микробите в почвата, това помага на децата и засилва имунната им система, като по този начин те стават по-неподатливи на алергии и астма. Обект на тези изследвания са били американци.