Ако сте били във Франция, най-вероятно сте забелязали, че децата там са добре възпитани. Те не са капризни, не са глезени и не излагат родителите на публични места.

Първата година

Работещите майки във Франция трябва да се върнат на работа 10 седмици след раждането. Те могат да останат у дома и по-дълго, но губят правото си над част от платеното майчинство. Тъй като детето толкова рано се дава на ясла, то бързо свиква с нови хора и се адаптира по-бързо към нова среда.

Децата във Франция спят в собствени кревати

Още от съвсем ранна възраст майките научават децата да спят в отделни кревати, а ако е възможно, дори и в отделни стаи. Разбира се, ако детето плаче през нощта, майка му веднага отива до креватчето, за да се погрижи за него.

Техниката на добротата

Родителите във Франция се стремят да дадат възможно повече свобода на децата. Те не се намесват в детските конфликти, за да могат малчуганите сами да се научат как да се защитават.

Важно е родителите да се научат да различават малките пакости от сериозните провинения. Наказанията са валидни само за последните.

Обучението започва у дома

Родителите не се притесняват, ако децата им не могат да четат ма 5-годишна възраст. Те вярват, че малчуганите трябва да се наслаждават на детството, да мечтаят и да се запознаят със света около тях.

Децата не се оставят на бабата и дядото

Ролята на бабата и дядото във възпитанието на детето не е много голяма. Ето защо по-често ще видите възрастни хора, които се наслаждават на чаша вино в ресторантите, но не и на детските площадки.

Култура на хранене

Французите вярват, че е важно цялото семейството да се събира на масата поне веднъж на ден. Възрастните и децата ядат еднакво. Родителите не карат децата да ядат насила, ако нещо не им харесва.

Добри маниери

Те учат децата си на добри маниери още от малки. Малчуганите поздравяват, подават ръка и се държат възпитано.

Джобни пари

Във Франция децата не изпадат в истерии, ако са в магазин и родителите им откажат да им купят някоя играчка или лакомство. Там децата получават джобни от 7-годишна възраст и могат да разполагат с тях така, както намерят за добре.

Семейството прекарва неделя заедно

Семействата във Франция прекарват всяка неделя заедно и се стремят да изпълнят всички домакински задължения в събота.