Ритник в главата, удар с лакът в ребрата... дори широкото легло става тясно, когато го делиш с детето си.

Много често децата обичат да идват в леглото на родителите си посред нощ и причините са различни – кошмар, страх от тъмното, глад или просто навик. Освен това, дори да не са ви посетили през нощта, първото нещо, което правят децата сутрин, е да се насочат към вашето легло.

Някои родители са се примирили и просто чакат детето им да порасне, но според експертите има няколко трика, които ще ви помогнат да отучите детето да идва във вашата стая.

1. Нужно ви е постоянство

Постоянството и рутината са много важни за малките деца, затова ако сте мекушави и непостоянни, със сигурност ще се провалите. Трябва да изчакате поне две седмици, преди да очаквате подобрение, но ако позволите на детето да се върне в леглото ви след 2-3 нощи, в които е спало отделно, то бързо ще разбере, че не сте сериозни.

2. Кажете му, че ще спите отделно още преди лягане

За да се пригоди към новия режим, детето трябва постепенно да го осъзнае. Поговорете си по въпроса и му кажете, че вече е достатъчно голямо да спи само в своето легло. След това му го припомнете преди лягане. Ако на детето ви му е било позволено да идва в леглото ви и една нощ изведнъж му кажете, че повече не му е разрешено, това ще бъде твърде голям шок за него.

3. Негова стая трябва да му харесва

Ако детето ви постоянно идва при вас посред нощ, може би трябва да се запитате каква е основната причина за това. Дали му е твърде топло, твърде студено или нещо в стаята му го плаши, например гардеробът, който изглежда зловещо на загасена лампа? Трябва детската стая да е едно приятно място, в което детето с удоволствие ще прекарва повече време.

4. Спете в тяхното легло, ако можете

Ако детето ви има нужда от вашата прегръдка и утеха, за да заспи, преместете се вие в неговото легло за 1-2 вечери. По този начин то може да свикне със своята стая и да не му се вижда толкова страшна. Дори да не е особено удобно да спите в малкото легло, това може да е повратна точка във вашата борба за леглото ви.

5. Децата трябва да си играят в стаята

Ако имате две деца с отделни стаи, много често по-голямото дете има по-голяма стая и малкото отива да си играе в нея, така неговата собствена стая се превръща само в място за спане и то асоциира своята стая само с това да е самичко и на тъмно. Ако пък често му казвате да си върви в стаята, когато ви е ядосало, детето започва да свързва стаята си с наказание. Затова е важно детето да играе в собствената си стая през деня и да я свързва с все повече хубави спомени.