Както всички знаем, в света на балета, където място имат само професионалисти, има много ограничения. Балерините и балетистите са на специални режими, за да могат да поддържат телата си в перфектна форма и да са леки като перца. Въпреки всички тези строги правила за спазване, които на пръв поглед са потискащи и неприятни, можем да вземем нещо за себе си от всичко казано за тях.

В интервю, споделено в социална медия, балерини споделят 10-те най-ефикасни съвета, които те биха дали на всички хора извън тяханта сфера, които ще ни помогнат да подобрим здравето и състоянието на тялото ни. Решихме да ги споделим с вас и дано ви бъдат полезни:

10. Разреждайте напитките си

Ако сте фенове на млечните напитки (най-вече на млякото), опитайте да го консумирате разредено с вода или лед. Този простичък трик ще превърне любимата ви напитка в нискомаслена полезна такава и ще избегнете частта с подуването на корема.

9. Не се отказвайте изцяло от вредните храни

Вместо да се лишавате напълно от любимата ви храна, пробвайте да изберете по-здравословна алтернатива. Например, ако ви се хапва хамбургер, по-добре е да си поръчате такъв, но вместо в меню с картофки, поръчайте го със салата.

8. Придържайте се към японската и китайската кухня

Тъй като основната съставка там е ориз, повечето ястия не са толкова нездравословни. Храната се приготвя с пресни съставки: зеленчуци, гъби, морски дарове и месо. Също така се опитвайте да се храните с клечки - по-този начин шансовете да преядете са по-малки.

7. Има правила кога и колко вода да пиете

Всички сме наясно. че е добре да се пият между литър и половина - два вода на ден, но е хубаво да взимаме предвид интервалите кога го правим. При професионалните балерини такива правила са закон - забранено им е да пият вода веднага след хранене или по време на ядене, например, тъй като това възпрепятства нормалния ход на храносмилането.

6. Поемайте по-малки порции храна

Това е бърз и прост трик, но и доста ефикасен. Намаляйки големината на порциите, ще видите колко бързо ще се променят и хранителните ви навици. Ако ви е трудно да се справите психически, просто си купете сервиз с по-малки чинии и чаши.

5. Не се плашете - въглехидратите не са враг

Когато хората започват нова диета за отслабване, първото, което правят, е да изключат изцяло въглехидратите от режима си, което е неправилно. Помнете, че въглехидратите са източник на енергия за тялото ви и при липсата им, освен умора и отпадналост, може да страдате от проблеми с тялото ви и биохомичните процеси, които протичат в него (особено при жени).

4. Не смесвайте видовете протеини

Ако искате храносмилателната ви система да работи правилно, не смесвайте различните видове протеини. Рибата, месото, млечните продукти и яйцата са лоша комбинация. Интервалът от време между всички тези продукти трябва да е поне 18 часа.

3. Забравете за майонезата

Напълно премахнете майонезата от хранителните ви навици. Тя съдържа страшно много калории и много трудно се обработва от организма. Използвайте зехтин в салатите или си правете майонеза вкъщи. Ако съвсем не може да се откажете от нея, хапвайте я разредена с кисело мляко в съотношение 1:1.

2. Гладувайте по цял ден на поне всеки две седмици

Когато балерините трябва да свалят определено тегло за кратко време, те се подлагат на тъй наречения "фаст" или лечебно гладуване. Все пак имайте предвид, че това не трябва да се повтаря повече от веднъж на седмица или веднъж на две седмици. Може да замествате храненето с доматен сок, портокалов сок или препечена филия пълнозърнест хляб.

1. Мислете позитивно

Най-важното в каквото и да е начинание, което захванете, е да мислите позитивно как ще се справите с всяка трудност и няма да губите мотивация. Придържайки се към целта и виждайки резултатите от вашите усилия, вие със сигурност ще продължите да дерзаете с вяра - не я губете, тя отваря врати. Грижете се за тялото и ума си.