Всички бихме искали да ни оценяват спрямо реалните ни качества и умения, но обикновено останалите хора ни преценяват в първите няколко секунди. Затова е много важно да създаваме добро първо впечатление.

Външният вид играе съществена роля при първото впечатление и оставя отпечатък върху твоя шанс за успех. Ето защо сме подбрали 6 ценни съвета, благодарение на които ще правиш добро впечатление всеки път.

1. Твоето отношение

Много трябва да внимаваш за жестовете и израженията, които правиш. Наблюдавай езика на тялото си и се стреми да излъчваш приветливост. Според изследванията невербалната комуникация е четири пъти по-важна за първото впечатление, отколкото думите ти! И никога не подценявай силата на искрената усмивка.

2. Проксемиката

Проксемиката е област от социалната психология, която изследва начина, по който използваме пространството около нас и пределите на личното пространство при общуване, т.е. какво пространство налагаш между теб и другите, докато комуникираш. Разбирането на проксемиката може да увеличи шансовете ти за успех.

Тя е особено важна при интервютата за работа. Мястото и начинът, по който седиш, влияе на мнението на интервюиращия. Ако той ти предложи конкретно място, седни удобно, трябва гръбнакът да е прав, но не се навеждай нито прекалено напред, нито прекалено назад. Ако интервюиращия не ти предложи конкретен стол, избери този, който е точно срещу него. Опитай се да не кръстосваш ръце и крака, защото така заемаш отбранителна поза.

3. Дрехите ти

Дрехите ти трябва да отговарят на поведението и думите ти. Ако искаш да направиш добро впечатление, те трябва да са чисти, да ти стоят добре и да са уместни за ситуацията.

4. Аксесоарите

Колкото по-малко – толкова по-добре. Бъди пестелива с аксесоарите, защото те трябва да надграждат тоалета ти, а не да привличат цялото внимание. Обувките също са важни, затова се увери, че са чисти и перфектно състояние.

5. Косата ти

Косата ти може да допринесе за доброто впечатление или да го съсипе. Косата ти трябва да е чиста, а прическата да е семпла, не прекалено екстравагантна. Оплетената, мазна и прекалено стилизираната коса ще създаде лошо впечатление. Ноктите също трябва да са в изрядно състояние.

6. Гримът

Гримът ни кара да бъдем по-уверени в себе си, но е много важно винаги да го съобразяваме със ситуацията, иначе няма да постигнем желания ефект.

Тежкият грим на интервю за работа е огромна грешка. Избери лек и естествен грим, който ще подчертае добрите ти страни.

Запомни, че мнението на околните за теб е тясно свързано с начина, по който ти се представяш на обществото. Ако овладееш различните ключови елементи за добро впечатление, ще видиш, че животът ти ще се промени и ще бъдеш по-успешна в областта си.