Както неведнъж сме ти доказвали – зодиакалният знак влияе на всеки аспект от живота ни, дори да не си го признаваме. По него можеш да познаеш от какво се страхува човек и какво го безпокои повече, отколкото е нужно. За да ти помогнем, днес ще ти разкрием какви са страховете ти, обусловени от зодиакалния ти знак, и как да ги преодолееш.

Овен

Мислиш си, че ако един ден се откажеш от вълнуващия и динамичен живот, който си свикнала да водиш, ще бъдеш нещастна и ще изгубиш себе си. Страх те е да се установиш на едно място, защото хората те познават като спонтанната авантюристка, която винаги е на поредното си приключение. Притесняваш се, че ако забавиш темпото, хората няма да те харесват и ще те сметнат да скучна.

Как да го преодолееш: Спри да си представяш приключенията само като вълнуващи пътувания по света или като екстремни изживявания – не всичко е само черно и бяло. Можеш да живееш авантюристично и без да напускаш града, тайната е да опитваш нови неща, дори такива, които те плашат. И никой няма да те сметне за скучна, ако забавиш малко темпото и наблегнеш на личностното си развитие.

Телец

Страхуваш се, че ако обърнеш повече внимание на себе си, любимите ти хора ще ти се разсърдят и ще сметнат, че си студена. Ти си свикнала да поставяш другите на първо място, дори се гордееш с това, че на теб може да се разчита. В моментите, в които все пак избереш себе си пред другите, се чувстваш нервна и неспокойна.

Как да го преодолееш: Запомни, че любовта винаги трябва да е двустранна. Не бъди строга със себе си и от време на време избирай „егоистичните“ удоволствия. Прекрасно е, че си толкова мил и сърдечен човек, но трябва да помислиш и за себе си. Любимите ти хора напълно ще го разберат.

Близнаци

Страхуваш се да допуснеш останалите до истинската ти същност. Всички те възприемат като безгрижна шегаджийка. Чувстваш се най-уверена, когато се държиш непринудено и докато разсмиваш другите. Но ти също си човек, имаш свои страхове и грижи. Това, което те притеснява, е другите да видят отвъд усмивката и да забележат, че ти също си ранима.

Как да го преодолееш: Не е нужно винаги да си в настроение и да си душата на компанията. Няма нищо лошо в това да разсмиваш останалите и да бъдеш най-слънчевия човек в стаята, но понякога може да е много изморително. Никой не очаква от теб да си весела през цялото време. Отпусни се и запомни, че семейството и приятелите ти ще те обичат дори да си в мрачно настроение и ще се опитат да ти помогнат, когато имаш проблем.

Рак

Страхуваш се, че емоционалният ти характер понякога дразни околните. Ти имаш силна интуиция и висока емоционална интелигентност, затова без проблем разчиташ нуждите на околните. Винаги си готова да помогнеш и съчувстваш на чуждите проблеми, но понякога си склонна да си втълпяваш, че хората не те харесват и дори ти се присмиват, въпреки че не е така.

Как да го преодолееш: Успокой се, забрави тези черни мисли, те са само в главата ти. Тъй като си много сърдечен и грижовен човек, умът ти постоянно е зает с другите – техните чувства, мисли и мнения. Обикновено когато се притесняваме за чуждото мнение, ние си втълпяваме най-лошото, докато проучванията показват, че околните са много по-благосклонни към нас, отколкото ние си представяме. Затова няма смисъл да се терзаеш с такива черни мисли, единственото, което можеш да направиш, е да бъдеш добър човек.

Лъв

Ти основаваш себестойността си само върху успехите си. Упоритостта и креативността ти са едни от най-добрите ти качества, но когато вложиш всичко от себе си и се провалиш... тревогите изплуват на повърхността и започваш да си втълпяваш, че не си достойна и другите не те обичат.

Как да го преодолееш: Продължавай да се трудиш упорито да се стремиш към целите си, но се забравяй, че и ти си човек – ти не си перфектна, не си Жената чудо, но именно затова си прекрасна. Най-важното е, че се опитваш да бъдеш по-добра, а крайният резултат понякога е извън нашия контрол.

Дева

Ти имаш нужда от ред, за да се чувстваш спокойна. Искаш постоянно да си полезна с нещо, иначе се чувстваш излишна. Когато си на купон, ти си онази, която пълни наново празните купи с чипс, която пита дали някой иска още вино... независимо дали ти си домакинята! Когато си излязла на вечеря с приятелка, обичаш да ѝ задаваш въпрос и да я изслушваш, но започваш да се чувстваш неспокойна, когато тя се попита нещо. Претупваш историите си и връщаш вниманието отново към приятелката си, защото си убедена, че я отегчаваш. Страхуваш се да бъдеш в центъра на вниманието.

Как да го преодолееш: Вероятно ще ти отнеме известно време, но трябва да разбереш, че хората те харесват заради теб самата, а не заради това, което можеш да им дадеш. Страхотно е, че подкрепяш приятелите си и си винаги насреща, но най-важното при приятелството е да обичаш компанията на другия, а не каква полза можеш да извлечеш от него. Започни да излизаш само с хора, които те карат да се чувстваш обичана заради самата теб, които не те търсят само когато имат някакъв проблем.

Везни

Нищо не те изважда от равновесие повече от човек, който се държи студено с теб. Ти си свикнала да бъдеш организаторът, човекът, който обединява останалите и ги помирява при глупавите им спорове. Но ето че идва един човек, който не е веднага запленен от чара ти и се държи студено. Независимо колко много хора те обичат, ти не можеш да преживееш този единичен случай.

Как да го преодолееш: Трябва да приемеш, че не всеки ще те харесва и ще иска мигновено да бъде твой приятел. Не е нужно това да ти харесва, но такъв е животът. Понякога хората просто не си допадат и това не е краят на света. Фокусирай се върху останалите си познанства и се радвай, че ти прави впечатление, когато един човек не те харесва, обикновено другите не сме такива късметлии и тези хора са много повече.

Скорпион

Уверена си само когато знаеш накъде си тръгнала, неизвестното те плаши. Ако изведнъж почувстваш, че не знаеш какво следва, не знаеш накъде да поемеш в живота си, какво да предприемеш в кариерата или връзката си, изпадаш в тягостно настроение и се чувстваш напълно изгубена.

Как да го преодолееш: Повярвай в себе си! Няма как винаги да знаеш какво следва и какво е най-правилното решение. Затова просто не спирай да вървиш напред, ти си достатъчно умна и силна - предизвикателствата на живота няма да те победят. Дори грешките са полезен опит, затова не се бои да послушаш сърцето си в такива моменти.

Стрелец

Втълпила си си, че винаги трябва да си полезна, мъдра и забавна. Обикновено ти си човекът, при когото останалите тичат за съвет или помощ, защото вярват в уменията и знанията ти, но това те поставя под напрежение винаги да си най-добрата. Ако не можеш да помогнеш на някого или не знаеш нещо, се чувстваш нежелана и ненужна.

Как да го преодолееш: Просто бъди човек. Обгради се с хора, които ще ти позволят да бъдеш просто човек. Няма нищо лошо в това да искаш да бъдеш полезна, да насърчаваш приятелите си, да им помагаш със съвети, но запомни, че не е нужно винаги да си весела и отзивчива. Понякога е нормално да не си в настроение, да грешиш или да не знаеш.

Козирог

Много хора те смятат за сериозна личност, но всъщност ти можеш да бъдеш забавна и очарователна. Проблемът е, че се чувстваш най-уверена само когато си сдържана и сериозна. За да се чувстваш сигурна, ти трябва да си перфектна – нито косъм не трябва да стърчи от съвършения ти кок. Чувстваш се най-несигурна, когато трябва да се отпуснеш, да се държиш непринудено и да се забавляваш пред хора, които не познаваш от дълго време. Най-добрите ти приятели знаят колко забавна и духовита можеш да бъдеш, но се притесняваш да покажеш тази своя страна пред не чак толкова близките ти хора.

Как да го преодолееш: Успокой се. Знаем, че искаш да направиш възможно най-добро впечатление, но трябва да приемеш, че не можеш да бъдеш перфектна във всяка ситуация. Отпусни се и покажи повече от себе си, останалите няма да те съдят. Не всички ще те харесват, но пък можеш да намериш и много неочаквани нови приятели, ако покажеш повече от несериозната си страна.

Водолей

Чувстваш се неспокойна, когато искаш нещо много силно. Страх те е да си признаеш какви са целите и мечтите ти, в случай че се провалиш. Затова си приела едно дистанцирано поведение към всичко около теб – кариера ти, хобитата ти, приятелите ти и т.н. Страх те е да си признаеш, че нещо е много скъпо за теб, защото можеш да го изгубиш.

Как да го преодолееш: Трябва да разбереш, че никога няма да постигнеш онова, което тъй силно желаеш, ако се преструваш, че не го искаш. По този начин ти самата си пречиш. Не се чувствай длъжна да се извиняваш, защото си опитала, но не си успяла. Просто давай, преследвай целите си и не се страхувай от крайния резултат. Ще се почувстваш много по-щастлива и благодарна, че поне си опитала.

Риби

Ти не приемеш добре критика, дори тя да е конструктивна и полезна. Когато чуеш нещо негативно за себе си, дълго го преживяваш и губиш всякаква увереност. Тази твоя чувствителност може да е полезно качество, но може и да те направи твърде уязвима и податлива на чуждото мнение.

Как да го преодолееш: Продължавай да проявяваш емпатия и съчувствие към останалите, дори те да не ти отвръщат със същото. Твоята емоционалност е едно от най-ценните ти качества, затова не се затваряй в себе си, продължавай да бъдеш отворена и открита с останалите – правилните хора ще го оценят, а на другите не обръщай внимание –те губят. Когато пък чуеш конструктивна критика – приеми я, извлечи полза и от опит от нея, все пак никой не е съвършен, затова не бива да го приемаш много навътре.