Щоленът е ронлив и ароматен сладкиш, който се приготвя с мая. Родното му място е Германия, където по традиция се приготвя за Коледа, но вече е популярен по целия свят. Купеният от магазина щолен може да е много скъп, затова ви предлагаме да научите рецептата за приготвянето му и да започнете да го правите в домашни условия. Сладкишите, опаковани в красива хартия и артистично завързани с канап, са чудесен подарък за любимите ви хора за празниците, а и също така са много вкусни!
Съставки:
- 700 грама брашно;
- 250 грама масло на стайна температура;
- 2 бр. Кокоши яйца;
- 80 грама захар;
- 200 мл. мляко;
- 50 грама прясна мая;
- 250 грама бадеми;
- 500 грама стафиди и сушени плодове;
- 100 мл. ром;
- 1 бр. лимон;
- пудра захар, канела и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Измийте стафидите, нарежете сушените плодове и ядките на ситно и ги залейте с рома. Оставете ги да се накиснат в съд за една нощ.
Разтворете маята в леко загрято мляко, добавете 1 с.л. л. захар и една трета от пресятото брашно. Оставете тестото на топло място за известно време. Когато втаса, замесете тесто като добавите останалото брашно, захарта и щипка сол. Разбийте яйцата заедно с маслото.
Готовото тесто покрийте с кърпа и оставете да втаса още малко време, след което го омесете. Към него добавете залетите с ром сушени плодове, лимоновата кора и сока от лимона и канелата на вкус. Омесете добре тестото и го оставете да втаса за 3 часа, като през това време го месете още няколко пъти.
Разделете тестото на две равни части. Леко разточете и двете половини, за да получите дебели блатове. С помощта на точилка направите вдлъбнатина в средата на всеки от двата блата, след което прегънете щолена на две. Поставете и двете части в тава, покрита предварително с хартия за печене. Оставете ги да втасат половин час, като през това време загрейте фурната на 200°C.
Печете щолена 15 минути на тази температура, след което я намалете на 170°C и го печете още 45 минути. Готовия щолен намажете обилно с масло и поръсете с пудра захар, която трябва да го покрие с дебел слой.
Увийте го в готварска хартия и го оставете на хладно място за поне една седмица. Знайте, че щоленът се нуждае от време, за да добие традиционния си приятен вкус.
Виж още:
▶ Как да приготвим най-вкусните сармички за Бъдни вечер
▶ Бабини фунийки със сладкарски крем
▶ Лесна и сполучлива содена питка за Бъдни вечер