Гъбичните инфекции по кожата и ноктите са много често срещани, и засягат значителна част от населението на света. Медицинските специалисти го наричат онихомикоза, като по-често са засегнати ноктите на краката, но ноктите на ръцете също са застрашени. Гъбичните инфекции по ноктите обикновено започват от външния ръб на нокътя и прогресират към неговата среда. Първоначално се проявяват бели или жълти петна по нокътя. Със задълбочаването на състоянието, когато гъбичната инфекция не се лекува и се влоши, нокътят може да промени цвета си, пожълтява, става непрозрачен и под него се натрупва рогова материя. Не игнорирайте тези симптоми!

Този вид инфекции са изключително заразни и веднъж появили се по нашите нокти, ставаме податливи и е вероятно в бъдеще да ни засегнат отново. Обръщайте внимание на ноктите си и при първите симптоми на гъбична инфекция започнете с лечението! Може да пристъпите към използването на лечебен лак за нокти, който да бъде активен срещу основните причинители на онихомикозите - дерматофити, дрожди и плесени.

От какво се причиняват гъбичките по ноктите?

Дори минимални нарушения в целостта на нокътната плочка или заобикалящата я кожа, може да позволи на тези микроорганизми да постъпят в нокътя и да причинят инфекция. Другите фактори, които влияят са травмите от падане на тежък предмет върху нокътя или удар. При жените предразполагащ фактор може да са стеснените обувки, както и моделите на висок ток, които силно притискат ноктите на палците.

Мит или факт, е че може да се заразим ако ходим боси около басейна или ако по цял ден кракът ни е затворен в обувка?

Ходенето боси във влажни публични зони като басейн, фитнес и съблекални е сред рисковите фактори за заразяване с гъбична инфекция на ноктите. Влажни места като тези имат условия, които са благоприятни за заразяването с тези нежелани гъбички.

Гъбичките по краката може да се размножават и в затворени обувки, особено когато подгизнат от дъжда или се изпотят. Затова носенето на една и съща обувка повече от един ден подред трябва винаги да се избягва. 

Спортистите, планинарите и хората с професии, които контактуват с вода няколко пъти на ден, също са по-предразположени към гъбични инфекции по кожата и ноктите по различни причини.

Изложени сме на риск и при контакт със замърсени повърхности – при маникюр / педикюр. Инструментите за маникюр могат да бъдат заразени и при неправилна дезинфекция да разпространят гъбичките.

Това е доста разпространен проблем при всички възрастови групи, но и определени групи хора са по-застрашени от гъбични инфекции по ноктите. В това число попадат възрастните, чиито нокти са по-чупливи и уязвими. Хората, страдащи от диабет, промени в кръвообращението, хора с автоимунни проблеми, при отслабен имунитет или след прием на антибиотици също са предразположени към развиване на гъбични инфекции.

Как да предпазим другите членове на семейството, когато сме заразени с гъбички?

Изследвани са семейства на спортисти и данните доказват, че гъбичните инфекции по ноктите могат лесно да се разпространят и да се предадат на друг член от семейството. Инфекциите се разпространяват чрез физически контакт или общо ползване на предмети, затова не трябва да се използват общи кърпи, домашни чехли и пантофи, обувки и дрехи.

Пилите за нокти, използвани за инфектирани нокти да не се използват върху здрави нокти. В противен случай инфекцията може да се разпространи. За да предотвратите разпространяване на инфекцията, внимавайте предоставените пили за нокти да не се използват от други.

Бъдете наясно, че по време на лечението трябва да спазваме стриктно идеални хигиенни навици.

Как се лекуват гъбичките на ноктите?

Гъбичната инфекция, засегнала ноктите, е много устойчива и затова трябва да се предприеме лечение. Изборът на конкретно лечебно средство зависи от лекарските предписания. Важно е методът на лекуване да е лесен за изпълнение. Търсете в аптеките лечебен лак за нокти, специално разработен за лечение на гъбични инфекции на ноктите. Освен че се нанася само 1 път седмично, 10 минути след употребата му, може да използвате козметичен лак за нокти.

Използвайте лечебен лак за нокти, докато инфекцията не се изчисти и здравите нокти не пораснат. Това обикновено отнема 6 месеца за ноктите на ръцете и 9 до 12 месеца за ноктите на краката. Ще забележите израстването на здрав нокът на мястото на увредения.

Има ли пряка връзка между гъбичните инфекции на ноктите с гъбичките по пръстите на краката и стъпалото? 

Гъбичките на краката са една от най-често срещаните гъбични инфекции. Много често освен гъбички на краката, хората имат и гъбички по ноктите или гъбички в ингвиналните гънки.

Гъбички между пръстите на краката и гъбички по стъпалото се наричат tinea pedis. При наличието им се препоръчва противогъбичен лекарствен продукт, който действа като убива гъбичките, причинители на кожни инфекции, за да не се разпространят към нокътната плочка.

Как да различим и да разберем, че имаме някои от посочените проблеми?

• Гъбички по краката: най-често се появяват между пръстите, но може да бъдат и по извивката на ходилото, долната или друга част на стъпалата. Най-често срещаният тип гъбички по краката предизвиква напукване или лющене на кожата, но е възможно да имате и слаб оток, мехури или мокри рани.

• Гъбички в ингвиналните области: появяват се където кожата може да бъде прегъната и да сърби, особено ако е влажна - това често са слабините и вътрешната част на бедрата.

• Гъбички по тялото (трихофития): може да се появят навсякъде по тялото, но най-често се откриват по главата, врата, лицето или ръцете. Обикновено изглеждат като кръгли петна червен обрив, но може да се появят като лющещи се петна и да сърбят.

• Кожни кандидози (интертриго): в прегънати участъци на тялото, където кожата е влажна от изпотяване (например под гърдите или подмишниците). Те обикновено се появяват при възрастни или пълни пациенти, или при такива, страдащи от други заболявания, като диабет. Предизвикват зачервяване, сърбеж, лющене.

• Разноцветен лишей (pityriasis versicolor): появява се по кожата като лющещи се петна, които стават бели, поради загубата на кожна пигментация. Петната са най-отчетливи през лятото, тъй като кожата около тях потъмнява нормално. Появяват се главно по торса (под врата към талията), врата и ръцете и могат да се възобновяват в продължение на месеци, особено при топло време и потене.

Не подценявайте гъбичните инфекции. Те са прогресивни и ако не се лекуват, могат да доведат до усложнения!