С появата на вредители у дома животът може да стане непоносим. Те унищожават мебелите и дрехите ни, развалят храна и плашат децата и домашните ни любимци. И понякога се появяват на неочаквани места. Но при повече желание и търпение можем да спечелим битката с тях.

Представяме ви лесни начини да се отървем от 10-те най-разпространени вредители.

Мишки

Мишките са по-големи от насекомите и не могат да минават през пукнатини и тръби. Ето защо, ако намерим мишка, първо трябва да разберем откъде е влязла и да затворим дупката. Можем да използваме капани, но тези устройства могат да бъдат опасни за домашните любимци или малките деца.

Мравки

Мравките са най-често срещаните вредители. Първото, което трябва да направим е да обезопасим или изхвърлим всякакви кутии със сладки и да започнем да изхвърляме боклука по-често. Ако мравките няма какво да ядат, няма да останат дълго. А също така те мразят бебешката пудра. Само трябва да я поръсим по пода и това трябва да ги спре.

Мухи

Ако усетим, че мухите стават част от семейството ни, трябва да купим мрежа против комари. Освен това можем да използваме специални капани и лепкави лентички. 

Паяци

Паяците играят много важна роля в селското стопанство и екосистемата на планетата. Затова е добре да не ги убиваме, а а просто да ги накараме да напуснат дома ни. Най-лесният и ефективен начин е постоянно да изсмукваме с прахосмукачка паяжините им. Има и народен лек - да поставим по няколко кестена във всяка стая. Нашите предци са забелязали, че те отблъскват паяците.

Кърлежи

Ако живеем близо до гора или парк, трябва да внимаваме за наличието на кърлежи у дома. Ако се окаже, че са ни дошли на гости, трябва да прегледаме себе си, семейството си и домашните си любимци. Ще ни трябват химикали, за да почистим дома си и е най-добре да се свържем със специализирана служба.

Бръмбари

Бръмбарите най-често се намират в кухнята. Подобно на мравките те търсят лесно достъпна храна. Трябва внимателно да почистим кухнята, да извадим всичко от рафтовете и почистим с разтвор от вода и бял оцет.

Молци

Ако в гардероба ни има кожено палто, трябва да се притесняваме за неговото благополучие, тъй като ларвите на молците обичат да се хранят с кожи и други материи. Не трябва да прибираме мръсни дрехи в гардероба, защото молците са привлечени от миризмата на пот. За да ги премахнем, трябва да направим смес от лавандула, дафинови листа, карамфил, розмарин и мащерка и да я сложим на един от рафтовете. 

Мокрици

Те идват на гости, когато къщата ни е твърде влажна. Трябва да проверим крановете и тръбите у дома. Ако има проблем, просто трябва да се обадим на водопроводчик. 

Змии

Змията е най-трудният вредител. Химикалите не помагат. Можем да използваме метла или пръчка, за да я избутаме. Дебелите ръкавици също могат да помогнат. При съмнение, че змията е отровна, е по-добре да се обадим на професионалисти.

Хлебарки

Мръсни чинии в мивката, трохи по пода и храна по плота са най-привлекателните неща за хлебарките. От много години хората използват лимонов сок за борба с тези насекоми. Трябва само да го нанесем на местата, където тези вредители най-често пълзят.