Ако споделите на някого,че страдате от безсъние, най-честият съвет, който е вероятно да получите, е да започнете да медитирате или да си водите дневник на съня, за да последявате каква тенденция се наблюдава. Всичко изброено може би помага, но едва ли действа веднага.

Синтезирахме за вас най-полезните 7 съвета, с които ще намалите стреса в тялото си и ще се унесете по най-бързия начин, без да губите часове гледане в тавана и броене на овце. Просто продължете да си лежите уютно в леглото и следвайте съветите ни.

Ето ги и тях:

1. Направете упражнения с ходилото

Упражнения, целящи намаляване на напрежение в мускулите, ще помогне в ситуации, когато стресът в тялото ви е прекалено много и ви буди нощем. Ако се събудите посред нощ, останете в леглото си и направете следното: Изпънете добре краката си и ходилата си дръжте в шпиц, после лекичко започвайте да отпускате. Задържайте в началната и крайната позиция около 10 секунди.

2. Не оставяйте домашния ви любимец да спи при вас

Да спите заедно с домашния ви любимец има своите ползи, но и недостатъци. Изследванията сочат, че обикновено четириногите ни приятели намаляват нивата на стрес в човека, но има и други такива, които гласят, че могат да намаляват качеството на съня ни, като го прекъсват неколкократно. Естествено, всичко зависи от това какъв стопанин сте и как сте възпитали кучето си да се държи през нощта. Ако мислите и чувствате, че домашното ви животинче не ви пречи, а напротив - тогава го оставете да нощува с вас на спалнята. Ако обаче ви пречи - купете му легълцо, в което да спи отделно от вас.

3. Избягвайте да ползвате телефона си преди лягане

Мелатонинът е хормонът, отговорен за съня и полезните му свойства за организма. Ако се будите посред нощ и не може да спите добре, значи ви липсва мелатонин в организма. Използването на телефон или друго мобилно устройство непосредствено преди лягане, спомагат за липсата на хормона на съня и държат съзнанието ви будно, неспособно да се отпусне и да ви помогне да заспите. Различно стоят нещата, ако хванете книга преди лягане. Четенето на няколко страници от някоя книга, може много по-лесно да ви предразположи за сън, докато ви забавлява не по-малко от телефонното устройство. В най-лошия случай, книгата ви ще е толкова скучна, че ще заспите още по-бързо от очакваното. Опитайте - няма да съжалявате.

4. Вземете си душ с хладка или студена вода

Учени смятат, че къпането час преди лягане с хладка или студена вода помага на тялото да се настрои, че е време за спане. Както сигурно знаете, по време на сън температурата на тялото пада и един студен душ винаги може да ви накара да се почувствате сънливи. Понякога хората се будят от сън, защото тялото им прегрява. Взимането на студен душ ще помогне освен на тялото ви, така и на мислите ви - ще се отърсите от всички затормозяващи мисли и с чисто и празно съзнание, ще се отдадете на заслужен сън.

5. Ароматът на лавандула помага

Доказано е, че лавандулата има изключително голямо значение при безсънието и спомага за решаването на този проблем. Изследвания в областта сочат, че 6-8 капки от лавандулово масло имат благоприятен ефект върху продължителността и качеството на съня, без да причиняват каквито и да е странични ефекти.

Ако приемът на лавандулово масло не ви звучи добра идея, друго полезно нещо, което може да направите е, да си купите цветето в саксия. Да си отглеждате лавандула в стаята невероятно. Приказният му аромат, в съчетание с чаша горещ лавандулов цвят преди лягане, е едно от най-добрите решение срещу инсомнията.

6. Спете с чорапи

Спейки с чорапи, вие загрявате краката си, като по този начин кръвоносните съдове в тях се разширяват и се пренася топлина към останалата част от тялото. Кратко проучване в областта гласи, че ако внимателно изберете чорапите си за спане, качеството и продължителността на съня ви могат да се подобрят. Уверете се, че сте си подсигурили свободни, меки и топли чорапи, които да карат краката и тялото ви да се чувстват комфортно в тях.

7. Раздвижете се, ако не можете да заспите веднага

Вече сте будни и от 20 минути се чудите какво да направите, за да заспите? Едно е сигурно - не стойте в леглото и не чакайте да се случи от само себе си. Вместо това станете, разходете се из апартамента, отидете в друга стая и правете нещо релаксиращо за вас. Може да зачетете някоя книга или просто да повървите из апартамента. Най-важното е да не впрягате мозъка си в някакви натоварващи дейности, свързани с работа или смятане - това оставете за сутринта.

Дано тези съвети са ви били полезни, а ако вие имате и други - ще се радваме да ги споделите.