В миналото хората са живеели в истинско съзвучие със сезоните и за тях не е било никак странно, че през зимата са били по-малко подвижни и са извършвали по-малко дейности. В съвременното ежедневие обаче това просто не е възможно, въпреки студа, с който телата ни трябва да се справят, липсата на слънчева светлина и изключително кратките дни, ние продължаваме да работим по същия график, който следваме цяла година. Човешкият организъм обаче има нужда да се нагоди към тези неблагоприятни условия, затова не се учудвайте, че имате по-малко енергия и ви се иска просто да се сгушите някъде като малко мече и да си почивате.

Не се притеснявайте да си почивате

Ритъмът, който ни налага обществото ни кара да се чувстваме едва ли не виновни, когато си почиваме. В природата обаче всичко е един непрекъснат кръговрат и ако лятото е сезонът на активните дейности и забавления, то зимата е периодът, в който просто трябва да поспрете за миг. Студеното и тъмно време е идеално, за да се почувствате отново близки със семейството си, да стоите заедно на топло, да водите задушевни разговори, да гледате романтични филми и да се почувствате отново дълбоко свързани с най-важните хора в живота си.

Научете се да медитирате

Вгледайте се в природата през зимата, какво ви навяват оголените дървета? Природата умира през студените месеци и енергията й се премества в земята. Затова ви съветваме и вие да оттеглите своята енергия, за да можете да я запазите. Достатъчно е да отделите няколко минутки на ден, в които просто да изключите всички бушуващи мисли и да се упражнявате в това да стоите в тишина със себе си. "Всичко, което е създадено на този свят идва от тишината. Вашите мисли се появяват от нея, думите ви идват от пустотата. Вашата същност се е появила от празнотата. Креативността изисква спокойствие и неподвижност" - казва гениалният Уейн Дайър.

Не забравяйте, че елементът, който управлява зимата е водата

Често забравяме да пием течности през зимата, а дехидратацията ограбва нашата енергия. Затова отделете време през деня, за да хапвате вкусни и топли супи и да пиете богати на вкус билкови чайове. Следете и количеството чиста вода, което приемате, то е от изключителна важност, за да функционира добре тялото ви. Течностите са необходими, защото именно през зимата бъбреците и пикочния мехур са в най-активната си фаза и затова трябва да се полагат специални грижи за тях. От каквото и да се разболеете през студения сезон не забравяйте, че тези два органа трябва също да бъдат лекувани и пазени на топло заедно с терапията например на хрема при настинка.

Слушайте повече и говорете по-малко

Знаете ли, че бъбреците и вътрешната част на ушите се формират по едно и също време, докато бебчето е в утробата на майката? Ето защо например при някои деца заболяванията на бъбреците могат да бъдат придружени от проблеми със слуха. Според китайската медицина слушането играе огромна роля при поддържането на здравето през зимата. Слушайте какво се случва вътре във вас, какви чувства и мисли изпитвате, обърнете внимание на това как диетата, която следвате се отразява на организма ви, чуйте и зимата, която ви предизвиква да поспрете и да обмислите пътя си напред.

Не забравяйте: Светлина и разходки

Прекарвайте възможно най-дълго време на естествена светлина. Съберете пердетата и щорите на прозорците си и позволете на максимално количество светлина да влезе в дома ви. Това е от изключителна важност, за да съберете в тялото си достатъчно естествена енергия. Заедно с това използвайте Шуслеровите соли №3 и №5 на Немския хомеопатичен съюз, които са фосфорни соли и дават много „светлина“ и енергия на вашите клетки. №3 железен фосфат подпомага усвояването на желязото в организма и засилва естествените защитни сили. №5 калиев фосфат благоприятства работата на мозъчните клетки, така че да сте в добро настроение и пълни със сили за работното ежедневие в студените дни. Правете си за месец-два, всеки ден, гореща чаша с вода с 5 таблетки №5 сутрин и още една с 5 таблетки от №3 на обяд. Изпивайте ги на малки глътки. Зимата е времето, в което е добре да ограничите силовите спортове, но това не означава да спрете да се движите. Практикувайте йога, задължително се разтягайте след ставане. Не забравяйте да отделите поне половин час за разходка навън, колкото и да е студено. Дори и кратката разходка, има способността да подсили ума, тялото, сърцето и духа.