Много деца минават през фази, в които проявяват агресивно поведение. Да удрят, да бутат и дори да хапят, може да бъде нещо нормално за тях, колкото и странно да ви се струва.

За доста родители обаче, се оказва предизвикателство да се справят с подобни изблици, защото единственото, което искат... е те да приключат! Особено неприятно е, когато друго дете е пострадало, а вие искате вашето да е наясно защо това, което е сторило, е грешно. Най-вероятно подобни моменти ви стресират, засрамват и объркват. Когато се случва в социална среда, а не у дома е още по-напрягащо.

Не се паникьосвайте! Това е нормален етап от развитието.

Според психолози, всяко дете минава през периоди, в които проявява агресия.
Когато това се случи, вашата първа и най-важна задача е да откриете причината за подобно поведение. Опитайте се да разберете какво се опитва да постигне с недоволството си вашият малчуган?

Обърнете особено внимание на случките и ситуациите, които предшестват проявите на агресия и какво се случва след тях.

Психолози посочват пример с дете, което хапе и удря, защото не иска да си измие зъбите. В тази ситуация трябва да проявите търпение като обясните на детето си, че е достатъчно да ви каже, че все още не е готово. Така, то ще знае, че има още инструменти за решаване на проблемите. В конкретната ситуация то усеща безсилие или нежелание да направи нещо, но не разбира и не знае как да ви го покаже.

Други причини за агресия могат да бъдат нуждата от внимание или желанието да избягат от дейности, които не са има приятни.

Има деца, които са склонни да нараняват себе си, а не околните. В такива моменти е задължително да установите, защо се стига до там. Често това е начин детето ви просто да се опитва да привлече вниманието ви. Най-вероятно вече е опитало да го направи по друг начин, но вие не сте забелязали. Понякога не осъзнаваме, че не отделяме достатъчно време на децата си. Можете да попитате някой свой близък за мнение – страничният поглед понякога е много по-ясен и правилен.

След като сте определили какви са причините за поведението, преминете към следващата стъпка. Покажете на детето си, че реакции от този тип няма да го отведат никъде. Ако то ви хапе, защото иска нещо – не му го давайте. Не е лесно, но бъдете търпеливи. Случи ли се да проявява агресия, защото иска внимание – не му обръщайте. Защото всяко положително действие, което предприемете ще даде знак, че по този начин ще получи желаното.

Говорете много!

Понякога ситуацията излиза извън контрол и голяма част от родителите се предават. Направите ли го, знайте, че нещата ще се повторят. Много важен фактор е възрастта на вашето дете. Различно е, когато едно дете хапе на 7 г. и когато е само на 2 г. Най-вероятно първото прави това заради поведенчески проблем, а второто - защото все още не знае други начини да се изрази. В по-ранна детска възраст е важно да им покажете как е добре да се справят физически да се справят с различните ситуации. Ако децата са по-големи, наблегнете на говоренето!

Важен аспект от разрешаването на проблема, е да разберете към кого е насочена агресията. В повечето случаи децата се държат неспокойно в конкретна среда – училище, детска градина или само у дома. Вижте къде се проявява най-често. Не забравяйте, че това е етап от развитието и ще премине. Не се напрягайте прекалено. Нормално е да се стреснете и да се впуснете в разнообразни опити да се справите с проблема. Но това може да обърка детето ви и то да не разбере каква е разликата между правилно и неправилно.

За да бъдат спокойни децата ви трябва да има поставени от вас граници, които да знаят, че не могат да бъдат преминати така лесно. Щом изберете своя метод, придържайте се плътно към него. Дайте време и на себе си, за да можете да взимате рационални и ефективни решения.