Разширените вени се дължат на отслабване на венозните стени и на съединителната тъкан около тях. Затова, за да се справите с този проблем, е необходимо, от една страна, да ги заздравите, а от друга, да подобрите циркулацията на кръвта.

В тази статия обаче ще разгледаме и психологичeските причини за разширените вени. Ще ви дадем и ценни съвети как да се справите с тях.

Знаем, че здравословните проблеми произлизат от емоционални фактори. Затова и когато се опитваме да си върнем перфектната форма и фигура, е добре да подходим цялостно към темата.

Символично краката ни са тези, които буквално ни носят напред в живота. Проблемите с тях често индикират страх от придвижване напред. Замислете се дали не сте се задържали твърде дълго в ситуация, която ви е крайно неприятна, чувствате ли се обезсърчени, преуморени и претоварени? Ако е така, повтаряйте си ежедневно тези утвърждения: "Държа на истината и живея, и се движа с радост.", "Обичам живота и вървя свободно" - те ще подпомогнат оздравителния процес и ще ви покажат един по-лесен и приятен път за придвижване в живота.

Освен промяната на мисленето, ето и няколко стъпки, с които можете да подобрите състоянието на краката си и да облекчите неприятните симптоми:

1. Етерични масла

Едно от най-популярните етерични масла за борба с разширените вени е кипарисовото. Най-лесният вариант е да го комбинирате със зехтин. Смесете 2 чаени лъжици зехтин и 4 капки масло от кипарис. Нанасяйте с леки масажни движения получената смес върху засегнатите зони 3 пъти дневно, за да подобрите циркулацията.

2. Спортувайте

Всички знаем, че спортът подобрява кръвообращението и цялостното състояние на тялото ни, но често не си оставяме достатъчно време в натоварения график за него. Ако имате разширени вени обаче, е задължително да си изберете спорт, който да ви допада и който да практикувате поне 3-5 пъти седмично. В дните, в които това е невъзможно, се стремете да изминавате възможно най-много разстояние пеша. Имайте предвид, че за да видите подобрение, ще ви бъде необходима поне една година, така че не се отказвайте бързо.В крайна сметка, хубавите неща стават бавно. 

3. Следвайте хранителен режим

Стремете се да хапвате храни, които са възможно най-богати на антиоксиданти. Боровинките са чудесен вариант, но тъй като сезонът, в който можете да ги консумирате пресни, е доста кратък, бихте могли да ги замразите или да си ги осигурите чрез хранителни добавки. Стените на вените ни са изградени предимно от колаген, затова е желателно да си го набавите допълнително. Най-добрият и естествен начин да направите това е да си приготвите костен бульон, който има множество положителни действия. Основните му съставки са 1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно, (3.8 л) вода, 50 мл оцет. Ако искате да подобрите вкуса му, можете да добавите мазнина по свой вкус, както и целина, пащърнак, моркови и лук. Можете да го приготвите от различни животни, единствената разлика ще е времето за варене. За телешки кокали са необходими 24-48 часа, за пилешки/птичи кокали – 12-24 часа, за рибни кости – 8-12 часа. Ако рецептата ви се струва твърде сложна, бихте могли да приемате колаген под формата на хранителна добавка.

Любимият витамин на всички - витамин С, укрепва стените на кръвоносните съдове, така че не се колебайте да си го набавите допълнително. Ябълковият оцет пък подобрява циркулацията на кръвта и намалява подуването на краката, използвайте него, вместо винен, когато подправяте салатите си. 

4. Включете минерални соли в режима си

За разлика от традиционната медицина, чието радикално решение за справяне с разширените вени е хирургическа намеса, хомеопатията предлага много добри възможности. Включването на определени минерали в ежедневния режим ще доведе до осезателно подобрение на състоянието ви. Те са и чудесно средство за профилактика срещу задълбочаване на проблема. Шуслерова сол №1 калциев флуорид на Немския хомеопатичен съюз например придава здравина и еластичност на кожата, стяга тъканите и венозните стени. Сол №4 калиев хлорид участва в синтеза на колаген, еластин и фибрин и регулира гъстотата на кръвта. А сол №11 силицея е основна част на съединителната тъкан, тя стабилизира и прави еластични съдовите стени. Комбинацията от тези три соли постепенно ще намали чувството на подуване, тежест и болка в крайниците. Необходими са по 5 таблетки от всяка сол на ден в продължение на поне 6 месеца, тъй като солите се натрупват бавно в тялото. За най-добри резултати, особено при по-сериозни състояния, е препоръчително приемът да продължи поне 1-2 г. 

5. Не кръстосвайте краката си

Повечето дами инстинктивно кръстосват краката си, когато седнат. Това обаче спира циркулацията на кръвта и ако седите твърде дълго в тази поза, рискувате проблемът ви да се задълбочи. 

6. Дръжте краката си нависоко

Този съвет може да ви се струва твърде лесен, но е от изключителна важност да не го забравяте. Когато вдигнете краката си нависоко, натискът върху вените ви намалява и те успяват да си отпочинат. Не забравяйте да повдигнете краката си над нивото на сърцето и когато спите.