Всички сме чували за вредата от цигарите, за ужасните рискове за здравето, които поема всеки пушач и затова колко голямо перо от бюджета са те.

Истината е, че за повечето пушачи това са само констатации, които не им помагат с нищо, а веднага щом мисълта за отказване от цигарите мине през главата им, те изпадат в необяснима паника.  Това води до една неспирна илюзия – някой ден ще ги спра, но просто няма да е днес.

Нека все пак започнем от някъде, какво ви спира?

Страхът

Какво всъщност ви спира да направите първата крачка? Може би ще ви изненадаме с отговора – това е Страхът с главно “С”. Страх ви е, че ще изгубите част от идентичността си, че сутрешното кафе без цигара няма да е същото, че компанията, в която пушите заедно ще ви отхвърли или просто, че следващия път, когато сте стресирани няма да имате илюзорната патерица, наречена цигара, на която да се облегнете. Осъзнаването на страха е първата стъпка, която ще ви помогне да анализирате себе си и да разберете, че пристрастеността към цигарите е много повече от никотинова зависимост, а отказването от тях е криза на идентичността. Но замислете се, че цигарите всъщност не облекчават този страх, те го създават.  В книгата си “Разговори с Бога” Нийл Доналд Уолш споделя, че в живота на всеки  човек има само две сили, които го мотивират: любовта и страха, не позволявайте на втората да управлява това, което ви се случва. 

"Кажи на един пушач, че трябва да спре цигарите и той ще запали пред теб"

Така е, нали? Изключително трудно е да мотивираш някого с негативни послания, най-често постигаш точно обратното.  Пушачите възприемат цигарите като свои приятели, от които получават удоволствие, когато и колкото си поискат, това е представата, която е необходимо непременно да се преобърне. Всъщност животът без тези “приятели” е много по-цветен, ароматен, вкусен и свободен. Цигарите не ви дават нищо, те само взимат от вас – здраве, средства, а понякога и реални приятелства.  Не гледайте на тях като на нещо, от което се нуждаете. 

Преобърнете начина си на мислене

Всъщност всяка цигара, която НЕ изпушите ви помага, а не обратното. Повечето пушачи вярват, че цигарите са навредили толкова много на организма им, че няма връщане назад.  Човешкото тяло е една изумителна система, която е способна да се саморегулира и лекува, затова започнете, че след като откажете цигарите – само за седмица вкусът и обонянието ви ще се подобрят, вече няма да имате нужда от твърде много силни вкусове, за да се заситите, само след три месеца функциите на белите ви дробове ще се подобри,  само след 5 дни по-голямата част от никотина ще бъде изхвърлен от организма ви. Изумително, нали?

Да си го кажем направо: никотинът като наркотик

На много голяма част от пушачите не им се иска да признаят, но всъщност никотинът е най-бързо предизвикващият зависимост наркотик, познат на човечеството.  При всяко дръпване чрез белите дробове на мозъка се подава малка доза никотин, чието действие е по-бързо от това на хероина, който наркоманът инжектира във вените си. Той действа толкова бързо, че 30 минути след като сте изгасили цигарата съдържанието му е намаляло наполовина, от там идва и непрекъснатата нужда на пристрастените пушачи да припалват.  Добрата новина е, че ако имате достатъчно причини и воля да откажете цигарите това е толкова лесно, колкото и пристрастяването към тях. И всъщност по-голямата част от проблемите са единствено в главата на пушача – той е лишен от “удоволствието”.  Неприятното чувство се появява, когато не пушим, ето защо не го свързваме с цигарата. Когато запалим цигара, чувстваме облекчение и погрешно си мислим, че за нас тя е удоволствие или опора.

От личен опит ви споделяме, че най-голям успех имат хората, които решават да спрат цигарите бързо и без заобикалки. Определете си дата, от която да спрете с никотина, не е необходимо това да бъде понеделник, първият ден от работната седмица обикновено е свързан с достатъчно стрес. Мислете за спирането на цигарите като за ново и положително начало във вашия живот, след което ще бъдете по-жизнени и енергични. 

Ето и няколко кратки съвета:

Променете навиците си

Ако асоциирате кафето с цигарата, заменете го с нещо друго - да кажем зелен чай. Вместо да пушите през почивките си в офиса, просто се разходете на чист въздух, това ще ви открие много нови и неподозирани приключения, които са били съвсем близо до вас. 

Отделете си време за детоксикация

Пийте много вода и свежи сокове, които ще ви помогнат да изхвърлите натрупаните токсини в организма ви.

Открийте алтернативи

Хората прибягват най-често към цигарите като отдушник за стресови ситуации. Измислете си няколко алтернативи преди да спрете с пушенето. Запишете се на нов спорт, измислете си хоби, започнете да медитирате, слушайте релаксираща музика. Сигурно не знаете, но добър начин да откажете цигарите е хомеопатията. Нерядко вредният навик се свърза с някакъв емоционален дисбаланс, неудволетвореност, възможност да избягаме от неприятни за нас неща. За други хора това е техният начин да контролират нещата и да имат своето време, в което правят с тялото и със себе си каквото решат. Ако сте много изнервени, лекарството Нукс вомика D6 на Немския хомеопатичен съюз може много да ви помогне. То не само балансира психиката, но има и пречистващ ефект за тялото, защото вредният навик нанася щети на много органи. Нукс вомика D6 е за всички забързани, стресирани от крайните срокове, отговорни хора, които отчаяно се опитват да свършат 1000 неща през деня и да разтегнат работното време до краен предел, но вместо това са разочаровани от чисто човешките си възможности и разтягат главно нервите си. Лекарството се използва и за киселини, запек, подуване на стомаха, проблеми със съня вследствие на стрес. Букет от симптоми, които често вървят ръка за ръка с цигарите, защото напрегнатите работохолици нямат време за движение, нормално хранене, а стомахът им се опитва да преработва много емоции. Добре е Нукс вомика D6 да се комбинира с Шуслерови соли №5 и №7. №5 калиев фосфат успокоява психиката, дава сили и енергия за задачите на деня и прекрасно настроение да ги посрещнете с усмивка. №7 магнезиев фосфат релаксира мускулите и нервите, при желание за цигара първо посегнете към солта и оставете 2 таблетки да се разтопят под езика ви колко пъти трябва на ден. Използвайте №5, №7 по 5 таблетки от всяка и Нукс вомика D6 по 10 глобули 4-5 пъти поне 3-4 месеца всекидневно.

Разчистете

След като изпушите последната си цигара, разчистете дома и колата си. Освен, че средата, която обитавате ще стане по-приветлива и приятна, това ще има и символично значение. Изхвърлете всички пепелници и запалки, изперете всички дрехи, одеала и пердета, които миришат на цигари. Почистете и колата си, ако сте пушили в нея, използвайте и приятни ароматизатори.

Измислете си подарък

Спирането на цигарите ще се отрази чудесно на здравето ви, а освен това ще ви спести доста пари. Ако пушите по една кутия цигари на ден, която средно струва около 5 лв, за три месеца ще спестите 450 лв, а за шест - цели 900! Помислете какво можете да си подарите за тези пари, това със сигурност ще е допълнителен стимул.