За него сме чували палитра от изрази в различни посоки. От: Какво да се прави в нашето семейство си е по наследство... Или: Няма страшно, има лекарства, с които да го контролираш... До: Нормално е! С годините кръвоносните съдове губят еластичност, покриват се с плаки, кой казва, че старостта е хубаво нещо...

Отвъд безпомощното вдигане на рамене и стоическо приемане на неприятната диагноза обаче стои страхът! Да, именно той! Страхът от търсенето на истинската причина и страхът от промените, които трябват да се направят, когато я открием. Защото високото кръвно не е нищо повече от знак, че сме излезли от добрия и здравословен ритъм и че, уви, позволяваме в живота ни да има твърде много стрес и високи изисквания. Така че, дайте път на търсачите на истинските причини и станете един от тях, ако не искате да бъдете част от онази статистика, която казва, че българите са едни от най-застрашените нации от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

Кога започва всичко?

Оказва се твърде рано! Или все по-рано. Много млади хора получават тази неприятна диагноза и тя далеч не остава в графата „годините минават“. Истината е, че съвременният млад човек работи в доста по-стресова среда от неговите предци. Освен това има наистина „модерно“ хранене. А и в света на успешните, пробивните, дръзките понякога дори няма време за хранене освен за смотаване на две на три на някой сандвич от популярна американска верига за бързо хранене. Вечерите пък се превръщат често в пирове, защото цялата задъханост на деня трябва да се усмири с поредната порция алкохол и обилно похапване. Дните продължават почти без движение и дълги часове пред компютърния екран. Честно казано много от нас не разбират кой точно определя този бесен ритъм, като нещо нормално или като естествената жертва, която трябва да дадем, за да се докажем в кариерата. Трима мои приятели със сериозни професии, някои от тях юристи с бляскави постижения на работния фронт, вече носят под мишница освен юридическите дела и диагнозата високо кръвно. А дори не са прехвърлили 40-те. Сигурно и вие имате вече такива примери около вас. И как мислите... цената заслужава ли си?

Новото начало

Ако се огледате, ще видите, че почти няма българско семейство, в което поне един или двама негови члена да не са вече на лекарства за високо кръвно. И във вашето ли е така? Значи е време да действате и да се отпишете отсега от семейната статистика на засегнатите. Да, здравословният начин на живот дава реални възможности въобще да не се разболеете или това да стане на много късен етап в живота ви. На първо място придържайте се към нормално тегло. Много хора с изненада установяват, че като свалят излишните килограмите, кръвното им изведнъж заковава в здравословните граници. Да, връзка е съвсем ясна. От една страна тялото не отлага вредни субстанции и шлаки по кръвоносните съдове, защото му давате полезна храна и от друга всички процеси на изчистване се случват по-бързо и ефективно. Така еластичността на съдовете се съхранява по-дълго. Действително едно от важните условия за нормалното кръвно налягане е еластичността на цялата система от кръвоносни съдове. За целта тялото се нуждае от калциев флуорид, който поддържа еластична цялата съединителна тъкан. Можете да си го набавите под формата на Шуслерова сол №1. Тя се изчерпва с годините и доста интензивно по време на бременност, така че е необходим прием по 3 таблетки на ден поне 5-6 месеца всяка година. Солта подпомага правилното усвояване на калция от храните и така освен на здрави съдови стени, ще се радвате и на здрави зъби, и стегната кожа.

Редовните разходки и медитацията са ключови при хората, които вече имат високи стойности на кръвното. За да го държите в норма е важен и минералът калий, който се съдържа в голяма част от пресните плодове и зеленчуци като картофите, доматите, портокалите, бананите, зеленият фасул, грахът, пъпешите, сливите. За да повишите усвояването му в тялото, добавете към ежедневния си режим соли №4 калиев хлорид и №5 калиев фосфат. №4 разрежда кръвта и й помага лесно да преминава през съдовете, №5 пък елиминира стреса, релаксира нервите, дава добро настроение и енергия, което ви помага да сте над нещата и да не попивате всяка негативна емоция или стресова ситуация. Приемайте по 5 таблетки от двете соли поне 4-5 месеца, ако се налага и в комбинация с други терапевтични мерки.

Избягвайте солените храни. Хората, които от дълги години имат високо кръвно, често чуват този съвет. Той важи с пълна сила за всички във всеки етап от живота. Консумацията на сол се повишава чувствително и то без да разберем, защото приемаме все повече обработени храни. Всички полуфабрикати, салами, деликатеси, „вълшебните“ вегети, подобрители на ястия са с високо съдържание на сол. Ако имате често влечение към такива храни, това е знак, че натриевият хлорид не се усвоява добре от тялото. Тоест не достига до клетките и там, където е нужен. Можете да се справите с този проблем с Шуслерова сол №8 натриев хлорид. Солта, разредена на хомеопатичен принцип, помага за правилното разпределение на течностите в тялото. С нея се нормализира обема на кръвта, не се получават отоци и не се задържа излишно вода. Добре е да я ползвате всеки ден по 3 таблетки. За младите хора, които имат фамилна обремененост със сърдечно-съдови заболявания, соли №1, №4, №5, №8 са важна профилактична схема, която трябва да се използва поне 5-6 месеца през годината. В комбинация с разумно хранене, движение и позитивни емоции високото кръвно въобще няма да получи роля в живота ви. Не забравяйте, че вие сте режисьорът и определяте действащите лица!

Когато емоциите са силни

Няма да пропуснем да споменем, че каквито и мерки да вземете, те могат да останат без резултат, ако емоционално се натоварвате с негативни преживявания. Стресът, изтощението, липсата на почивка и застоялият начин на живот се пагубни за работата на цялото тяло и особено за сърцето. Научете се да преодолявате негативните емоции, да ги изхвърляте от себе си, да ги споделяте и да не допускате те да ви нараняват. Оценете добре кое е наистина важното в работата ви и сложете правилните приоритети. Помнете, че и най-добрите постижения не са толкова ценни, колкото здравето. А дългите часове пред компютъра не могат да ви дадат такава мотивация и жизнерадостно настроение, колкото времето със семейството и приятелите ви. Остава ли ви време за тях в дългия работен ден? Ако не, време е да промените нещо и то веднага!

Много полезни могат да бъдат и редица хомеопатични лекарства, които меко повлияват симптомите на високото кръвно, безвредни са и ви помагат да се освободите от различни емоции. Ето кои е добре да познавате:

Гелсемиум D30 на Немския хомеопатичен съюз е лекарство, за тези които са прекалено самокритични и ужасно притеснители за мнението на околните за тях. Освен, че това лекарство се използва при сценична треска, то е полезно и при вдигане на кръвно заради стрес от страха за справяне с определени задачи или при публични изяви.

Беладона D30 се използва не само при пристъпи на сърцебиене и раздразнение, но и когато има хипертонична криза с главоболие, горещи вълни и риск от инсулт.

Нукс вомика D30 e прочутото лекарство на работохолиците, които лесно се разстройват и ядосват, склонни са към стомашни проблеми като запек, диария, болки в стомаха; не могат да живеят без стимуланти като алкохол, кафе и цигари. И поради тази си природа смело крачат към хипертоничната болест.

Натриум хлоратум D30  е лекарство, което се използва при проблеми в следствие на тъга, мъка, разочарование. Любовна раздяла или смъртта на близък човек могат да отключат високото кръвно при този тип пациенти.

Аурум металикум D30 e много интересно лекарство, което се произвежда от злато. Препоръчва се на много отговорни хора, които са под продължителен стрес и са развили високо кръвно. Често усещат горяща болка в тях и не споделят проблемите си. Не рядко тези отрицателни емоции са във връзка със свръхотговорността им към работата или хората, за които се грижат.

Ако видяхте себе си в някое от тези лекарства, не бързайте! Добре е да преосмислите факторите на стреса и да се обърнете към лекар хомеопат, който ще прецени кое е подходящото за вас. Вероятно ще са наложи и да ги използвате в по-високо разреждане като D1000 например. Важно е да знаете, че разполагате с тези хомеопатични възможности и въобще не сте обречени да бъдете на шепи традиционни лекарства за кръвно до края на живота си. Дайте си нов шанс! Наистина си заслужава!

автор: Цвети Стоянова