Животът неизменно ни сблъсква с  моменти, от които зависи бъдещето ни, но от притеснение просто не можем да дадем всичко от себе си. Важен изпит, интервю за работа, реч пред публика или просто момент,  в който трябва да формулираме добре аргументите си, за да покажем кои сме,  какво мислим и за какво се борим. В такива случаи мозъкът ни просто блокира и сякаш за секунди всичко, което знаем и можем се изпарява, започваме да пелтечим, погледът блуждае и отчаяно се опитва да захване някоя от разбърканите ни мисли, които просто отказват да се подчинят.  Ако искате следващия път, когато попаднете в подобна ситуация, да дадете най-доброто от себе си, продължете да четете тази статия.

Нека първо разберем на какво се дължи това притеснение. То всъщност е дълбоко закодирано във вашето тяло, така то отговаря на потенциална заплаха и включва своите автоматични защитни механизми. Вероятно се питате какво заплашително може да има в един изпит или интервю? По природа ние търсим одобрението на всички, а когато сме директно под светлината на прожектора, сме под голяма заплаха всъщност да не спечелим одобрението на останалите и да останем неразбрани. Така пропускаме множество възможности, които животът ни предоставя.

Ето как да се справите:

Успокойте се и си дайте сметка за кого правите това усилие

Преди събитието, от което се притеснявате, си отделете малко време, за да си дадете сметка защо правите даденото усилие. Често забравяме да поставим себе си в центъра на ситуацията, а това ни пречи да си дадем реално сметка за нея.  Затова и чувстваме, че нямаме избор, сякаш сме притиснати от обстоятелствата и забравяме каква всъщност е крайната ни цел. Бъдете с ясното съзнание, че вие сами сте избрали пътя си и всичко е във вашите ръце. Искате да се явите на дадения изпит, защото той е стъпало напред за вас, интервюто се е появило в точния момент, когато сте имали нужда да си сверите часовника и дори да не получите работата, ще знаете къде се намирате професионално и ще знаете над какво ви остава да работите.

Приемете притеснението си

Приемете факта, че да се притеснявате и да изпитвате страх е нещо съвсем естествено, оставете тези чувства да преминат през вас невъзпрепятсвани, а не ги дръжте в себе си. Гледайте на тях като на пролетен дъжд, който оставя чистота и ново начало след себе си. Ако успеете да се отърсите от тях, те ще ви направят по-силни и самоуверени.

Не забравяйте за закона на привличането

Забелязвате ли, че когато искате нещо твърде много, обикновено не го получавате? Парадоксално е, но това всъщност е част от  закона на привличането.  Това, че толкова много сте се фокусирали върху нещото, към което се стремите, изпраща силни послания към Вселената, че всъщност вие не го притежавате, а тя не борави с нюанси, дава ви това, което пожелаете.  Така че просто се успокойте и знайте, че всичко ви се случва в най-подходящия момент и дори в сега да не разбирате защо, след време ще се обърнете назад и ще осъзнаете, че наистина е така.

Подгответе се с утвърждения

Намислете си няколко утвърждения, които са подходящи за конкретната ситуация и си ги повтаряйте вечер преди да заспите или когато се чувствате спокойни.  Много е важно да ги форумлирате в сегашно, а не в бъдеще време – “Аз съм спокойна и уверена в себе си”, а не “Аз ще бъда отговорна и уверена в себе си”. Знайте, че единственият момент, над който имате власт е сегашният.

Научете се да релаксирате преди важното събитие

Понякога въпреки огромните усилия, които сте направили да се подготвите, стресът и умората могат да ви провалят. Затова е важно да си дадете време за почивка и да оптимизирате работата на нервите и мускулите, защото те са вашите двигатели по време на интервюто за работа, изпита или предизвикателството, което ви предстои. Как да го постигнете? На първо място стимулирайте производството на лецитин в тялото ви, тъй като той подобрява паметта. Това може да направите с прием на Шуслерова сол №5 калиев фосфат, която има и силно енергезиращо действие, и ще успокои ума и психиката ви. Стресът и напрежението можете да освободите с Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която ще победи безсънието заради притеснението ви и заедно с №5 ще ви направи по-концентрирани в големия ден. Приемайте ги поне 10 дни преди важното събитие, сутрин №5, вечер №7 по 3 таблетки от всяка на ден. И още една тайна от света на хомеопатията. Чудесен начин да преодолеете сценичната треска е жълтият жасмин. От него се произвежда хомеопатичното лекарство Гелсемиум D6 на Немския хомеопатичен съюз, което побеждава мъчителното безпокойство преди голямо събитие. Подходящо е за всички, които се притесняват от говорене пред хора, преди концерти, спектакли и публични изяви. Према се 3 пъти по 10 глобули на ден, 2-3 дни преди важното събитие и в деня му. 

Ще се справите! Стискаме ви палци!