Подуването и реалното напълняване могат да ти изглеждат еднакво, но всъщност има съществена разлика. При напълняването трупаме мазнини, които всъщност доста по-бавно се образуват върху тялото, отколкото си мислим. При подуването задържаме вода и газове. Ако се чувстваш сякаш за една вечер си заприличала на човечето Мишелин, вероятно причината е подуване, а не реално надебеляване.

Сега, когато изяснихме тези подробности, сигурно се чудиш какво да направиш. Е, решението е много просто и ще ти отнеме само 1 ден, ако следваш тези препоръки:

1. Замени всички напитки за вода 

Казахме, че подуването е причинено от задържането на течности, затова пиенето на вода може да ти се струва неефективно решение, но всъщност не е така. Тялото ти задържа вода, защото не иска да остане дехидратирано, но ако го зареждаш с достатъчно вода, това ще му изпрати сигнал, че му е позволено да се освободи от натрупания излишък. Затова се увери, че пиеш достатъчно вода през деня, поне 1.5-2 литра. И определено трябва да забравиш за газираните напитки, които изпълват чревния ти тракт с въздух. Друг проблем може да е, че не усвояваш бързо млечните продукти, което също може да доведе до подуване.

2. Избягвай изкуствените подсладители 

Храните, които са подсладени със захарни алкохоли като ксилитол, манитол и сорбитол, също влияят негативно на чревния ти тракт. Те могат да доведат до газове, подуване, болка и дори диария, ако прекалиш с тях. Лошото е, че те се съдържат в почти всички преработени храни – от дъвките до енергийните барове, които се представят за полезни. Най-добре не яж никакви ненатурални храни.

3. Следи приема на фибри

Фибрите са един от ключовете за добро здраве. Те поддържат правилния ритъм на храносмилателната ти система, освен това те засищат, което ще ти помогне, ако искаш да отслабнеш. Проблемът с подуването се получава, когато от прием на много малко фибри преминеш на прекалено много. Например, ако си решила да започнеш да живееш здравословно и изведнъж започнеш да приемаш много фибри, тялото ти може да се подуе, защото многото фибри са трудни за храносмилане и водят до образуването на газове. Най-добре е да ядеш 20-25 грама фибри на ден и да пиеш много вода с тях, за да помогнеш на тялото ти да ги усвои.

4. Подбирай плодовете и зеленчуците мъдро 

Въпреки че са безкрайно полезни и задължителни за всяка здравословна диета, някои плодове и зеленчуци също могат да доведат до подуване. Такива плодове са черешите, прасковите, гроздето и мангото, които съдържат много захар, заедно с останалите полезни съставки. Ако искаш да премахнеш подуването, заложи на боровинките, ягодите, пъпешите и портокалите, които съдържат по-малко захар и много вода.

Що се отнася до зеленчуците, избягвай брюкселското зеле, броколите и карфиола, защото те са пълни с рафиноза – същата съставка, която предизвиква газове при яденето на бобови растения. Вместо тях избери зеленчуци, които са богати на вода, като краставиците и тиквичките.

5. Забрави за въглехидратите

Сложните въглехидрати са важна част от всеки здравословен хранителен режим. Те са необходимото гориво за телата ни, чрез което функционират правилно. Но при образуването на гликоген, енергията, която се съхранява в мускулите и черния дроб, молекулите на въглехидратите са свързват с тези на водата. Колкото повече въглехидрати ядеш, толкова повече вода задържаш. Не бива да спираш да ядеш въглехидрати, но ако днес си много подута – спри въглехидратите за 1-2 дни.

6. Дръж устата си затворена, докато се храниш

Понякога виновникът не е какво ядеш, а как го ядеш. Ако говориш, докато се храниш, или ядеш твърде бързо, чревният ти тракт се пълни с въздух. Вместо да говориш, докато дъвчеш, яж бавно, внимателно и съзнателно. Сдъвканата добре храна е по-лесна за храносмилане, което също ще намали подуването.

7. Не яж солени храни

Когато ядеш солени храни, тялото ти задържа вода, за да запази баланса в кръвта ти. Най-добре да ограничиш солта под 2500 милиграма и пий много вода.

8. Следи размера на порциите си 

Най-логичната стъпка оставихме за накрая. Естествено, основната причина за подуване е... преяждането Затова яж умерено и залагай повече на натуралните продукти.