Да приемаш нещата лично е признак на ниско самочувствие. Това те прави чувствителна към думите и действията на околните, приемайки ги по негативен начин. В този случай, когато някой каже нещо, много често го приемаш като обида или признак, че човека не те харесва. Това може да те накара да се почувстваш не на място, засрамена и дори ядосана на себе си.

За щастие, това не е постоянно и ти спокойно можеш да промениш нещата. Единственото, което е нужно, е да поработиш върху самочувствието си и да погледнеш по друг начин на нещата, които приемаш прекалено лично. Ето няколко неща, които да имаш в предвид, когато се почувстваш зле от нечии думи и действия:

1. Трябва да разбереш, че грубостта на другите хора не е насочена към теб. Това е по-скоро отражение на вътрешното състояние на човека. Може да е лош ден, проблеми в работа, здравословни проблеми или каквото се сетиш. Все неща, които нямат нищо общо с теб.

2. Запитай се дали това поведение не означава нещо друго. Ако някой не ти се усмихва или не те поздравява в отговор, това може да е защото е срамежлив, зает със собствените си мисли или просто не те е видял.

3. Приемай коментарите и критиката конструктивно. Вместо да се депресираш от коментарите, опитай да извлечеш позитивното от тях. Всеки такъв крие нещо, от което можеш да извлечеш полза, дори да не е казан по правилния начин.

4. Погледни отстрани. Опитай се да погледнеш ситуацията от гледната точка на страничен човек. Дали наистина е толкова лоша или просто ти я приемаш по този начин.

5. Трябва да осъзнаеш, че не можеш да се харесаш на всички. Колкото и добра да бъдеш, винаги ще получаваш критики и негативни коментари. Затова вместо да се опитваш да се харесаш на всички, опитай се да се харесаш най-вече на себе си.

6. Оттърви се от перфекционизма. Той е същото като да се опитваш да се харесаш на всички. Когато осъзнаеш, че нещата не винаги са идеални, животът ти става по-лесен и щастлив. Така и спираш да приемаш нещата прекалено лично.

7. Трябва да разбереш, че животът ти не се определя от грешките и критиките. Ти си това, което си и лош коментар не може да го промени.

8. Трябва да осъзнаеш, че ти си толкова ценна, колкото сама определиш, а не колкото останалите хора твърдят.