Спирането на тока може да е неприятно, особено ако хладилникът спре да работи и храната ви се разваля бързо. Важно е да имаме готов план за действие, ако се случи. 

Представяме ви 7 трика как да запазите храната възможно най-дълго, ако токът спре.

1. Дръжте специален термометър вътре

Има определен вид термометри, с които можем да проверим температурата в хладилника или фризера, когато нямаме ток. Уверете се, че тази на фризера е или на поне -15 градуса, или под нея, а в хладилника нека да е 4 градуса или под нея. Тези градуси ще запазят храната.

2. Затворете вратите на уреда

Когато спре тока, се уверете, че вратите са затворени. Те ще помогнат на храната да остане студена по-дълго време. Това ще ви даде около 4 часа за тази в хладилника, до 48 за нещата в пълен фризер и 24 часа, ако той е наполовина празен.

3. Замразете вода в бутилки

С тяхна помощ ще запазите храната в хладилника за определено време.

Напълнете няколко бутилки и ги сложете във фризера, за да сте готови, ако това се случи.

4. Купете си лед

Той винаги е от полза в такива ситуации. Ще ви помогне, ако прекъсването на тока е по-дълго.

5. Групирайте храната във фризера

Колкото по-пълен е фризерът, толкова по-дълго ще издържи тя. Ако не можете да го поддържате такъв, то струпайте храната в единия ъгъл.

6. Замразете храната и остатъците от хладилника

Това, което няма да ви трябва веднага, преместете във фризера.

7. Кое да запазим

Колкото и да се опитваме да поддържаме подходящата температура, в определен момент няма да е възможно. Не бива да пробваме дали нещо се е развалило, като го опитаме.

Ето как да разберете дали трябва да хвърлите храната, или не, ако е стояла повече от 2 часа на над 4/5 градуса:

  • Запазете: сиренето, маслото, маргарина, пресните неразрязани плодове и зеленчуци, сушени плодове, фъстъчено масло, желе, горчица, кетчуп. Подправките, свежите гъби и хляба, ако и него държите там, също спадат към тази група.
  • Изхвърлете: месото, морската храна, мекото или нискомаслено сирене, мляко, сметана, ориз, картофи, сготвени зеленчуци и супи.

Ако се чудите за нещо, по-добре го хвърлете.