Миенето на зъбите е от съществено значение, но не много хора знаят, че твърде честото им миене може да навреди на емайла. Или че поставянето на капачка на четката за зъби всъщност е лоша идея. Има малки неща, които правим ежедневно, но всъщност не са полезни за хигиената на зъбите.

Съществуват много спорове за това дали трябва да почистваме зъбите преди или след най-важното хранене за деня - закуската. Направихме изследване и ще споделим резултатите с вас.

Най-доброто време за почистване според експертите

За да поддържат рутина, много хора определят точно време за миене на зъбите всеки ден - най-често срещаното е това всяка сутрин след събуждане и всяка вечер преди лягане. Но сутрин трябва ли да бъде преди или след закуска? Експертите твърдят, че винаги трябва да е преди.

Плюсове на миенето на зъбите преди закуска

Когато спим, бактериите в устата се размножават. Същата тази бактерия е отговорна за плаката и затова винаги се събуждаме с лош вкус в устата и лош дъх. Ако измиете зъбите си веднага след събуждане, зъбите ви получават флуоридно покритие, преди да ядете - нещо, което ви помага да избегнете появата на тази плака и бактериите да попаднат върху храната за закуска.

Минуси от миенето на зъбите след закуска

Освен това също не се препоръчва да миете зъбите си поне 30 минути, след като току-що сте консумирали нещо киселинно, като препечен хляб, кафе и портокалов сок - класически храни за закуска. Миенето след консумация на храна може да повлияе на зъбния емайл и затова проучванията показват, че миенето преди закуска е по-добро.

Съвети за тези, които все още предпочитат да мият зъбите си след закуска

Ако миенето на зъбите след хранене все още се вписва най-добре в деня ви, поне не забравяйте да следвате тези съвети, за да запазите здравето им и това на устата:

• Изчакайте между 30 минути и час след хранене, преди да ги измиете.
• За да почистите зъбите си и да имате по-добър вкус в устата, изпийте чаша вода или дъвчете дъвка без захар.
• Внимавайте за киселинни храни и напитки (хляб, сладкиши, сушени плодове, цитрусови плодове и портокалов сок) и ако ги ядете по време на закуска, не забравяйте да изчакате още малко, преди да измиете.

Кога обикновено си миете зъбите?