Микровълновата е чудесно устройство, което ни спестява безценно време. Храната се загрява по-бързо, отколкото на печката или във фурната, и не е нужно да контролирате процеса. Просто изберете режима, задайте таймера и можете да очаквате с нетърпение храната си. Но не всички ястия са подходящи за микровълнова фурна. Някои от тях могат да се влошат по време на процеса на готвене, докато други могат да образуват вещества, вредни за здравето.

Ще ви покажем списък с продукти, за които микровълновата печка е истински враг. Като бонус ще споделим списък с малки кухненски трикове, за които това домакинско устройство е идеално.

Месо, риба и птици

• Преработените меса съдържат консерванти и когато са изложени на електромагнитно излъчване, се трансформират в опасни химични съединения като окислен холестерол.

• Хрупкавата кора на пърженото пиле се превръща във влажно, неприятно покритие в микровълновата печка, а самото месо се загрява неравномерно.

• Всеки, който някога е опитвал да загрее рибно ястие в микровълнова, знае, че това е незабравимо неудоволствие. Първо, цялото жилище се изпълва с „не толкова фантастична“ миризма. На второ място, рибата се превръща в нещо негодно за консумация. Например, ако претопляте сьомга в микровълновата фурна, храната ще загуби цялата влага и ще стане суха и твърда.

Някои зеленчуци, плодове и гъби

• В микровълновата печка броколите губят повечето си полезни свойства. Най-добре е да ги приготвите на пара. Това ще запази вкуса на продукта и повечето им витамини и минерали.

• Зелените храни (като листата на цвеклото например) имат определени свойства и могат да се запалят, когато се обработват в микровълновата печка. В резултат на това вместо вкусна храна, изгорена такава ще попадне на масата ви и домакинските уреди също ще се развалят.

• Електромагнитното излъчване предизвиква образуване на вредни нитрозамини в спанака и цвеклото. Тези вещества могат да бъдат канцерогенни.

• Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки и им придава остра лютивост, започва да се изпарява, когато се приготвят в микровълновата фурна. Веднага след като вратата се отвори, стаята ще се напълни с остър дим.

• Прясното грозде и цариградското грозде се превръщат в плазмени парчета в микровълновата печка - живописен, но рисков експеримент.

Пица, китайска храна и ориз

• Трудно е да си представим ястие, по-неапетитно от пица в микровълнова печка. Хрупкавите краища се превръщат в нещо влажно и лепкаво, а сиренето приема текстура на гъба. В тази храна няма нищо вредно, но няма да получите никаква радост, докато я ядете. По-добре ястието да се затопли на горещ тиган или във фурната при висока температура.

• Не поставяйте храната в микровълновата в същите съдове, в които е доставена. Картонените кутии често съдържат опасни материали като лепило, мастило, восък, пластмаса или метал и могат да предизвикат пожар в дома ви.

• Китайската храна запазва своя вкус и чар, дори когато е студена. Такива ястия могат да се подгряват, ако искате, но не го правете в микровълновата. Проблемът се крие в самите им съставки. Микровълновата превръща тази вкусна храна в нещо лигаво, мокро и неапетитно.

• Оризът в микровълнова винаги води до непредсказуем резултат. Ако е бил съхраняван при стайна температура за дълго време или е прекарал повече от един ден на студено, по-добре е просто да го изхвърлите. Оризовите зърна съдържат бактерията Bacillus cereus, която може да се запази в храната след първоначалното ѝ приготвяне. Микровълновата фурна не повишава температурата достатъчно много, за да убие тези патогени и може да доведе до сериозно отравяне. Същото се отнася и за много храни, които съдържат нишесте.

Течности, масла и гъсти супи

• Воднистата супа може да бъде в микровълновата, без да създава проблеми. За гъстата супа като пюре обаче не се отнася същото. След известно време от ястието ще започнат да излизат капки супа, които безнадеждно ще се пръскат вътре. Това е така, защото течността се нагрява неравномерно. За да избегнете този ефект, разбърквайте супата веднъж на минута. Можете също да поставите дървена лъжица или пръчка в купата със супа.

• Микровълновата фурна напълно унищожава вкуса на кафето. В напитката не се образуват вредни вещества, но само тези, които обичат горчивите и кисели вкусове, ще могат да ѝ се насладят. Ако наистина искате да допиете чаша от любимата си студена напитка, трябва просто да добавите лед към нея.

• Храните за кърмачета, бебешката храна и кърмата не се загряват равномерно в микровълновата фурна. Така че в течността могат да се появят горещи точки и потенциално да изгорят езика, устата или гърлото на бебето.

• Обикновената вода в чаша също може да ви изненада. В микровълнова печка температурата на течността се повишава, но мехурчетата, придружаващи процеса на кипене, невинаги се появяват на повърхността. Ако поставите торбичка чай или лъжица в такава вода, течността веднага ще заври и чашата може да експлодира.

• Различните масла, като зехтин, от гроздови семки, рапично или сусамово масло, не са течности, а мазнини. Така маслото в микровълновата печка просто няма да се нагрее до необходимата температура.

Бонус: Вълшебна микровълнова печка

Въпреки че сте проучили задълбочено целия списък с продукти, които не трябва да се загряват в микровълновата печка, не е задължително да се отървете от това домакинско устройство. Микровълновата е полезен уред и може да се използва за напълно неочаквани цели.

Бързо обелване на чесъна: За да не страдате, докато отстранявате обелките от скилидките чесън, просто трябва да го поставите в микровълновата за 15-20 секунди.

Приготвяне на прясно изцеден сок: Ако поставите портокали или лимони в микровълновата фурна за 10-20 секунди, ще бъде много по-лесно да ги изцедите. Радиацията разрушава вътрешните мембрани в цитрусовите плодове.

Пържене на семена и ядки: Изсипете тези продукти в безопасен керамичен съд, добавете капка масло и ги поставете в микровълновата фурна. Готвенето им отнема 3 минути.

Белене на зеленчуци: Понякога тиквичките или кореноплодните растения се обелват трудно. За да ускорите процеса на белене, достатъчно е да оставите зеленчуците в микровълновата фурна за 2-3 минути, като я настроите на режим с най-ниска мощност. След това ще бъде много по-лесно да премахнете обелката.

Нарязване на лук: За да избегнете ненужни сълзи, дръжте лука в микровълновата фурна само за 45 секунди. Това ще унищожи ензимите, отговорни за производството на разяждащ газ, който дразни очите.

Разбиване на мляко на пяна: Можете да направите капучино без скъпа кафе машина. Достатъчно е да изсипете млякото в стъклен или керамичен буркан с капак, който може да се затвори (трябва да е наполовина пълен) и да го разклатите енергично. Отнема 30 или 60 секунди, докато млякото се превърне в пяна. След това поставете буркана в микровълновата фурна за още 30 секунди и гледайте как пяната се вдига. Просто го добавете към кафето и капучиното е готово.

Експертите препоръчват подгряването на всяко ястие само веднъж. Колкото по-дълго се съхранява храната, толкова по-голям е рискът от развитие на вредни микроорганизми и бактерии в нея. Когато се приготви правилно, няма да навреди на здравето. Но трябва да си купите кухненски термометър за измерване на температурите на ястията след термична обработка. Освен това разбъркайте добре храната, така че да няма части със студени съставки - те могат да се превърнат в среда за размножаване на бактерии. Колкото по-често подгрявате храната, толкова по-малко вкусна става - зеленчуците се превръщат в каша, а месото става гумено.

Бихте ли добавили нещо към нашия първи или втори списък въз основа на вашия личен опит?