Архитектът Ян Геел поема проекти, които на пръв поглед изглеждат напълно изоставени. Целта му е да премахне старите и ненужни части от големите градове, като ги превръща в места, където хората могат да се отпуснат и да се почувстват добре.

Геел е поканен да преобрази София по уникален начин – да създаде пространства, в които хората просто могат да прекарват времето си приятно.

Датският архитект се фокусира върху хората и как сградите биха могли да им служат най-добре. Този принцип на работа е може би пълната противоположност на обикновените архитекти, които мислят най-вече за функционалността на сградите.

Ян Геел е завършил архитектура в датска Кралска академия на изящните изкуства през 1966 година. Вече половин век той се стреми да подобри урбанистичната среда в мегаполисите, като даде на хората точно това, от което имат нужда – пространство и усещане за приобщаеност.

Може би не знаете, че едноименната столица на Бразилия изглежда вдъхновяващо от птичи поглед. Според Ян, за съжаление, тази красота е видима само за крилатите ни приятели, докато за хората долу градът е напълно нефункционален. Замисълът на сградите в Бразилия е добър на теория, но на практика е крайно недостатъчен.

Архитектът нарича съвременните градове “пустини от бетон”

Геел твърди, че можем да научим от старите градове, защото по времето, когато са били строени те, не е имало коли, за които архитектите да мислят. Ето защо старите градове са строени единствено и само, за да бъдат в служба на хората. Такъв пример са Копенхаген, Осло, Тоскана – градове, в които главните площади са огромни. Това е мястото, на което хората се събират и се чувстват добре.

Принципът на дистанцията

Правилата на общуване се задават най-напред от тялото. Има неписани правила каква дистанция трябва да спазваме, когато разговаряме с приятели, с половинката, с шефа на работното място.

Хората са тези, които могат да променят градския пейзаж.

Спазването на правилна дистанция трябва да се наложи и при разположението на сградите. Не можем да очакваме, че ако живеем в град, в който сградите да разположение на съвсем малка площ, то хората ще се чувстват добре в него.
Ян Геел напомня, че градовете трябва да бъдат създавани заради хората, а не заради колите. Според него в днешно време архитектите поставят на първо място колите, за които се оставя доста пространство, докато за хората и сградите остава прекалено малко.

Предстои да разберем как датският архитект Ян Геел ще преобрази София. Проектът ще отнеме около година. Ние от Dama.bg се надяваме архитектът да успее да направи столицата ни още по-красива и пригодена за нас – хората.