Този интересен фотографски проект ни показва как се променят лицата ни от сутринта до вечерта. Тези снимки са дело на фотографката Барбара Ивейнс и са част от проекта ѝ „Ъгълът на моята улица”, в който модели са непознати, които е срещнала на улицата.

„От най-ранна възраст съм запленена от непознатите”, разказва тя. „Докато чакам автобуса, докато стоя на опашка, очите ми винаги са привлечени от определен човек. В този момент не мога да спра да се чудя какво ли си мисли, с какво ли се занимава, какви ли са страховете му, какво ли го прави щастлив.”

„Преди седем години реших да приема тази своя мания и оттогава улавям лицата на някои от тези хора.”

След като е заснела 300 портрета, Барбара решава да снима 30 от тях всяка година в продължение на пет години. Всяка година има своя тема.

7am-7pm е проектът ѝ, който показва как се променят лицата на хората от сутринта до вечерта.

Ивейнс разказва, че не ѝ било трудно да убеди хората да ѝ позират, защото с нарасналата популярност на социалните мрежи хората са свикнали да позират.

Целта на този неин проект била да представи една по-уязвима страна на своите модели.

За да го постигне тя решила да снима хората малко след като са станали, когато още не са подготвени за деня, когато не са надянали своите „маски”.

„Прецених, че единственият момент, в който човек е без своята броня, е моментът, в който отваря очите си след сън.”

Барбара им предложила да спят в нейния апартамент или тя да отиде в дома им и да ги заснеме в 7 сутринта и 12 ч. по-късно.

Много от моделите тъкмо се събуждали и били сънени, напълно неподготвени за фотосесии.

„Винаги съм обичала този момент - когато съзнанието ни напуска нереалните сънища, за да се изправи срещу реалността”, разказва Барбара. „Моментът, преди светът да ни нарани.”

Тя е тази, която ги будела точно в 7 ч. 

„Да влезеш в домовете им като престъпник, за да ги събудиш, беше наистина специално изживяване за мен. Аз не смея дори да открадна дъвка, така че си беше доста вълнуващо.”

Барбара е имала само няколко момента на разположение, за да заснеме правилната снимка.

„Мислех си, че ще имам поне 20 минути, за да заснема сутрешното им изражение, но всъщност не беше така. Неподправения им сутрешен вид изчезваше за 5 минути.”

„Можех да забележа как за секунди си връщат контрола над лицето и тялото, как уязвимостта им изчезва.”

Барбара възнамерява да заснеме моделите си отново през 2019 г.

Със сигурност резултатът ще е интересен.