Когато лъжем децата ни, можем да им създадем проблеми за бъдещето, но и за настоящето. Ако те разберат, че го правим, ще имат проблеми с доверието.

Ние знаем, че лъжите са нещо лошо и искаме да ви покажем как точно влияят на децата, макар и понякога да са безобидни.

1. Лъжите могат да стресират детето

Проучванията доказват, че безпокойството и лъжите вървят ръка за ръка. Това се случва по много причини. Като родители искаме децата ни да ни слушат. Понякога лъжем къде ще ходим. Сигурно се е случвало на всекиго. Подобни случаи са, ако кажем на детето, че отиваме в парка, но крайната спирка е зъболекарят.

Като възрастни знаем защо нашите родители са използвали подобни лъжи, но малките деца не разбират и започват да се съмняват във всичко.

2. Връзката ни с детето може да се наруши

Тя може да отслабне, защото сме използвали лъжа. Колкото и невинна да е тя, истината би разочаровала децата и те няма да ни се доверяват по същия начин. Може да е нещо наистина малко, но резултатът ще си проличи в даден момент.

3. Децата, които са лъгани като малки, го правят често като големи.

Действията на родителите са определящи за развитието на детето. Ако използваме подобни "бели" лъжи, е вероятно то да използва тях или по-сериозни в бъдеще. По-добре е да седнем и да обосновем действията си и да обясним защо, например, днес детето ни не може да излезе да играе там, където иска. Те разбират, колкото и да си мислим, че не е така. Един ден честността ни ще се отплати и няма да афектира самочувствието на децата ни.

4. Ще им е трудно да се адаптират към живота на възрастните

Лъжите са лесен начин да се измъкнем, защото винаги е по-трудно да обясним истината. Децата усещат влиянието на лъжите, когато пораснат, и са изправени пред някои психологически и социални предизвикателства. Те могат да започнат да изпитват вина или срам.

Всичко това може и да се отрази на характера им, превръщайки ги в егоистични и манипулативни хора. За да избегнем това, трябва по-често да им даваме избор, да намираме заедно решение на проблемите и да им даваме нашата подкрепа.