Коя от нас е лъгала педиатъра на детето си? „Не и аз!“, ще извика всяка майка и пак ще излъже. Хайде, нека си признаем, че понякога прибягваме до белите лъжи дори и пред лекарите, защото искаме да се покажем в по-добра светлина.

Така че нека бъдем честни поне пред себе си – колко от тези лъжи сте изричали и вие?

1. Да, нямам проблем с кърменето, не е толкова трудно!

Кърменето е нещо толкова естествено, нали? Е, да, но може и да е истински кошмар в първите няколко седмици, докато свикнеш. И в същото време това е една от основните ни задачи като майки, затова си мислим, че трябва да става лесно.

2. Не, моето бебе не плаче чак толкова често

Бебета плачат, и то много! Обаче коя майка иска да признае, че бебето ѝ плаче повече от другите деца и е едно малко бедствие. Ако обаче бебето ти плаче по няколко часа на ден, хубаво е да го обсъдиш с педиатъра си, защото може причината да са остри колики или друг проблем.

3. Да давам на детето си да гледа телевизия!? Абсурд!

Експертите препоръчват бебетата под 18-месечна възраст да не бъдат облъчвани от екраните на телевизори, компютри, таблети и прочие. За децата от 2 до 5 годинки се препоръчва най-много 1 час на ден. Но в днешно време е изключително трудно да държим децата далеч от екраните, а и коя майка не е пускала някое филмче или интерактивна игра на детето си, само и само да има малко спокойствие.

4. Да, всичко си хапва детето! Изобщо не е злоядо.

Всяка майка трепетно очаква момента, в който детето ще започне да приема и друга храна, освен кърмата. И всяка майка има страхотен план – ще прави само домашни пюрета от зеленчуци и най-чисти съставки. Шоколад? Абсурд! Детето ще е свикнало да яде само най-екологично чиста храна и като порасне няма да реве за спагети и вафли. Ех, какъв чуден план – истинска фантастика! Детето обаче си има свои планове и те не включва супички от коприва, пюрета от карфиол и броколи за обяд.

5. Да си майка е просто чудесно!

Да си майка със сигурност е чудесно, но и никак не е лесно. Всяка майка е имала сривове, моменти на несигурност и желанието просто да избяга на някой тропически остров и никога повече да не чисти бебешко пюре от косата си. Само че почти никоя майка няма да си признае, че ѝ е трудно и тежко, особено пък пред педиатъра. Експертите обаче препоръчват да бъдеш открита за проблемите, с които се сблъскваш, защото само тогава ще можеш да получиш адекватна помощ.

6. Естествено, че знам какво му има!

Много е изкушаващо да си поставяме диагнози сами, а пък когато става дума за децата ни, отиваме при лекаря все едно всичко знаем. Само че педиатърът ти е преминал през хиляди часове обучение, докато ти си поровила 1 час в Гугъл. Дори да си познала какъв е проблемът, пак недей да подценяваш компетентното му мнение.

7. Да, много стриктно следвахме плана, който ни дадохте.

Сигурно ти се е случвало да пропуснеш да дадеш някое хапче на детето си, защото, колкото и да се стараеш да следваш дадения план, понякога се случва да забравиш, да се успиш и т.н. Ако детето се оправи – чудесно, можеш да си замълчиш, обаче ако болестта продължава, може би е редно да си признаеш, че детето не е искало да пие хапчетата и ти не си успяла да го накараш или че се е случвало да забравиш, за да не се стигне до ненужно увеличаване на дозата.

8. Не, в семейството ми няма такива заболявания.

Сигурна ли си, че добре познаваш медицинските заболявания на цялото семейство – на бабите и дядовците ти? На бабите и дядовците от страна на мъжа ти? Хубаво е да разпиташ, вместо да казваш, че няма такива случаи, защото много заболявания се предават по наследство.

9. Беше много, много зле!

Когато има някакъв проблем с детето ни, всички ние се паникьосваме и сякаш настъпва края на света, а после преувеличаваме симптомите му и пред педиатъра ни. Важно е обаче педиатърът да получи реална представа за случилото се.

10. Беше малко топъл, ама иначе нищо му нямаше.

Обратната страна на предната точка е да омаловажаваш дадени симптоми, особено ако си закъсняла да заведеш детето на лекар. Освен това е лесно да пропуснеш някой симптом, ако имаше повече от едно дете, затова лекарите са обучени да задават правилните въпроси.

11. Температура и хрема – нищо повече!

Трети подход може да е да прикриеш някои симптоми, защото си мислиш, че са незначителни, неважни, срамни и т.н. За да избегнеш тази невинна лъжа, най-добре си запиши на лист всички симптоми, които си забелязала, защото се случва после да ги забравиш.

12. Нямах представа!

Вероятно всеки се е опитвал да се измъкне от наказание, като се прави, че не е знаел, че това, което върши, е наказуемо. Така сме се измъквали от учители, шефове, контрольори в градския транспорт и да, от лекарите. „Не, не знаех, нямах представа!“ е често използвана лъжа, защото всички ние мразим да ни критикуват.

13. Бях много заета!

Чудесно оправдание, за да пропуснеш преглед! И да, знаем, че малките деца трябва да ходят на безброй прегледи, да им бият един куп ваксини, а и ти трябва да ходиш на гинеколог и на какви ли не други лекари. В същото време имаш и един куп задължения. На абсолютно всяка майка ѝ се е случвало да забрави да насрочи преглед за детето си. „Бях много заета“ обикновено си е чиста истина, но все пак лекарските прегледи трябва да са приоритет.

14. Развива се много бързо!

Всяка майка сравнява детето си с останалите деца и се надява нейното да се развива по-бързо от другите, ако обаче не е така се почват едни лъжи. Но по-спокойно! Детското развитие не е съревнование между майките, детето ти ще се научи да ходи и да говори, когато е готово за това, не е нужно да го представяш като малък гений пред педиатъра си.