Най-щастливи са онези майки, които отделят време и за себе си.

„Внимавай да не го разстроиш. Внимавай да не се превъзбуди! Не си играйте твърде много, защото няма да си легне“, подобни съвети дават бабите на новите майки. Затова майките послушно насочват децата към по-спокойни дейности за преди лягане. Но ето че е станало 20 ч., а детето не иска да спи. Повечето майки се примиряват и му казват „добре, още малко!“. Скоро става 21.00 ч., а детето не си ляга, въпреки че трябва вече да е в леглото. Майка му обаче има много домакински задължения и му позволява да се забавлява самичко, докато тя върши работа.

Ето че е 22.00 ч., а майка му тъкмо е свършила с прането и иска да си вземе бърз душ преди лягане. Детето още не иска да си ляга, защото е пълно с енергия. Какво да се прави, майка му го оставя още малко.

В 22.30 ч. вече е време всички да си лягат. За децата е малко късно, но тъкмо веднага ще заспят, нали? Нищо подобно. В такива нощи децата се въртят най-много, неспокойни са, трудно заспиват. Ще поискат вода, някоя играчка, после ще поискат друга, ще отидат до тоалетната, ще пият пак вода... а майка им дебне като верен слуга и им угажда на всяка прищявка. На следващия ден на никого няма да му се става и никой от вас няма да е отпочинал.

Затова всички експерти препоръчват децата да си лягат рано. По този начин вие печелите няколко неща:
  • повече свободно време, което можете да прекарате с половинката си;
  • домакинските задължения ще бъдат свършени по-бързо и по-спокойно, защото не е нужно постоянно да проверявате какво прави детето в съседната стая;
  • всички ще се наспят, освен това децата по принцип имат нужда от повече сън;
  • спокойствие за цялото семейство. Ще имате възможност да споделите за проблеми, които не можете да обсъждате пред детето.

Най-важното е да превърнете ранното лягане в навик, вместо всеки път да се пазарите или да се карате. Ако детето се научи, че трябва да си ляга рано, то ще го приема за нещо нормално, а няма всеки път да вдига врява, че не иска да си ляга.

Ако детето си играе, кажете му, че може да играе до точно определен момент и след това си ляга, дори да му се играе още.

Лично го сложете да си легне. Завийте го, разкажете му приказка, изпейте му песен.

Никога не забравяйте колко важен е сънят за малките деца и колко е важно и майките да си почиват.