Напукана кожа по ръцете и ходилата

Когато кожата стане много суха, тя може да се напука. Напуканата кожа е често срещана по ръцете и ходилата, особено по пръстите, палците, кокалчетата на ръцете и петите.

Какви са причините за напуканата кожа на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Най-честата причина за напукване и нацепване на кожата е извънредната сухота. Има много различни фактори, които могат да причинят изсъхване на кожата, които включват:

  • Генетични причини: някои от нас са по-предразположени към суха кожа от други.
  • Времето: сухата кожа е често срещано оплакване в студено време. Намаляването на външната влажност, увеличаването на централното отопление на помещенията и фактът, че постоянно се движим между двете, причинява изсъхване на кожата.
  • Начинът, по който се отнасяме към кожата си: някои професии (тези, които изискват ръчен труд и/или често измиване, например механици, медицински специалисти и фризьори) оказват по-голям натиск върху кожата, отколкото други и могат да доведат до изсушаването ѝ.
  • Лекарства: Като страничен ефект някои лекарства предизвикват сухота на кожата.

Ръцете (особено кокалчетата и кожичките) и ходилата (особено петите) са предразположени към изключително суха и напукана кожа.

Напукана кожа по ръцете и пръстите

Структурата на кожата на ръцете ни ги прави по-малко способни да задържат влага и по-податливи на извънредна сухота в сравнение с други части на тялото ни.

Ръцете ни са почти постоянно изложени на измененията в околната среда и температурата. Те често са в контакт с вода и почистващи продукти. Всекидневното измиване без ръкавици изсушава кожата на ръцете, а някои професии включват триене и/или постоянен контакт с агресивни химикали, които влошават допълнително състоянието на кожата.

Когато кожата се изсуши, ѝ е още по-трудно да задържи влагата, от която се нуждае. Това допълнително я изсушава и напуква. Симптомите варират по тежест от малки участъци напукана кожа около кожичките на пръстите до по-големи участъци напукана кожа по пръстите, палците кокалчетата. Кожата се нуждае от SOS грижа.

Постоянно сухата, лющеща се, зачервена, сърбяща и раздразнима кожа на ръцете може да бъде симптом на екзема по ръцете или контактен дерматит.

Напукана кожа на стъпалата

Нашите ходила са под постоянен натиск. Независимо дали ходим, бягаме или просто стоим неподвижно дълго време, те носят тежестта на тялото ни.

Епидермисът (най-външният слой на кожата) върху ходилата на краката ни се е развил, за да бъде естествено по-дебел и по-твърд. Кожата по ходилата ни няма и мастни жлези, така че е особено податлива на изсушаване.

Освен това, ходилата често са подлагани на натиск и триене, причинени от твърди повърхности или неподходящи обувки. Тези напрежения могат да причинят по-нататъшно изсушаване на ходилата ни, особено в областта на петите. Кожата се удебелява и разтяга, и в крайна сметка се нацепва. Напуканите пети са често срещано оплакване и, като оставим настрана здравето на кожата, могат да бъдат неприятни за окото и да създават неудобства.

Как да се грижа за кожата на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Редовната грижа за кожата по ръцете, пръстите и ходилата ви ще помогне да се предпази кожата от изсушаване и напукване. Ето някои предложения как да се грижите за кожата си в тези често срещани проблемни области:

  • Ако работите с химикали, носете защитни ръкавици на ръцете
  • Измивайте ръцете си с хладка вода (прекалено гореща или прекалено студена вода може да влоши състоянието на кожата)
  • Избягвайте агресивни почистващи препарати (вместо това използвайте продукти, които имат подходяща за кожата стойност на pH)
  • Редовно овлажнявайте: Съхранявайте продукт за грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа в близост до всяко място, където си миете ръцете (у дома или на работното място). Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в две разфасовки, така че е лесно да ви е на разположение всеки път, когато кожата ви се нуждае от SOS грижа.
  • Редовно омекотявайте кожичките си с овлажнител (за да избегнете разраняването им) и внимателно ги избутайте назад.

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в две разфасовки: 45 мл и 220 мл: