През ноември в една болница в Дорсет, Англия, забелязват, че недоносените бебета се чувстват прекрасно в компанията на симпатични плетени октоподи. Те не били просто очарователни приятели, но и значително подобрявали състоянието на бебетата.

Даниел Локиър, от детското отделение на болницата, разказва, че майките и татковците са щастливи, че децата им могат да намерят малко утеха в прегръдките на новите си приятели.

„Родителите ни информират, че бебетата им са по-спокойни, когато при тях има приятел октопод, затова възнамеряваме да продължим проекта и за в бъдеще“, казва Локиър.

От болницата разказват, че са решили да опитат това начинание, след като са чули множество положителни коментари от други болници, където също използват плетени животни. А самата идея за плетените октоподи първоначално е възприета в Дания.

Според персонала пипалата на октопода вероятно напомнят на децата за пъпната връв и ги карат да се чувстват спокойни, мислейки си, че все още са в утробата и са на сигурно място.

Кат Смит, която ражда своите близнаци, докато бебетата са едва в 28-мата седмица, също подкрепя решението на болницата и разказва, че малките й момичета обожават новите си приятели.

„Докато спят, двете здраво стискат пипалата“, разказва тя. „Обикновено по това време те все още щяха да са в утробата и щяха да си играят с пъпната връв, затова октоподите ги карат да се чувстват спокойни и сигурни.“

За да задвижи проекта, от болницата се обръщат към обществото за помощ. Те споделят схемата за октоподите и се надяват на добри хора, които ще ги оплетат. Помощта не закъснява и скоро болницата се сдобива с цели 200 октопода.

Локиър казва, че от болницата са били много развълнувани за проекта и засега той е оправдал очакванията им.

„Невероятно е, че нещо толкова просто, може да успокои едно бебе и да го накара да се почувства по-добре.“

Прекрасна инициатива, нали?