От всички ритуали в любовта първите срещи са най-вълнуващи и най-страшни. Около тях има стотици неизвестни: Как да си уредиш среща? Къде да отидете? Какво да разкриеш за себе си? Дали другият човек ще те хареса? Дали ти ще харесаш него? Но като всички останало неща в живота ни, първите срещи също са се променили през годините.

Днес ще ви заведем на една любопитна историческа разходка, в която ще разгледаме как са се променили първите срещи през последните 100 и повече години.

През ХIХ в.

Обикновено родителите са се уговаряли за срещата между младите, след това мъжът е отивал на гости у дамата, където задължително е имало и други хора (нейното семейство). Целта на тези визити е била да се прецени дали двамата са подходящи един за друг и дали цялото начинание може да завърши с брак.

В началото на XX в.

През първите години на новия век ухажването все още се е възприема като публичен акт. Някои родители все още уговарят браковете на децата си, но все по-често младите мъже поемат инициативата и решават да посетят дамата, която е събудила интереса им. При тези визити в дома на дамата отново има и трети човек. Младите много рядко са оставяни насаме, и то за съвсем кратко. Ухажването е можело да продължи доста дълго, докато мъжът не се реши да предложи на девойката.

След Първата световна война

Любовната сцена след войната е опоетизирана и възвеличена от редица писатели. Само си представете съблазнителните флапърки, партитата на Гетсби и все по-освободените жени. След Първата световна се въвежда Сухият режим, но от това алкохолът само става по-сладък и изкушаващ. Младите стават все по-освободени, защото след войната искат да се отдадат на бурен живот – все пак кой знае кога ще избухне следващата война?

В САЩ се появяват тайни питейни заведения и нощни клубове. Някога баровете и салоните са били само за мъже, но след Първата световна нещата се променят. Все повече жени стават собственички на барове или техни спонсори. Първите срещи стават интимен акт, но на публично място.

20-те години

Партитата са във вихъра си. Традициите се спазват все по-рядко. Първите срещи все повече се свързват с индустрията на забавлението, която започва да се развива. Освен по баровете, младите започват да ходят на кино, на танци и по лунапарковете. „Единственото нещо, което научих от киното, е как да обичам и какво е секс“, казва една девойка в интервю от 20-те години. Автомобилите стават все по-достъпни и това дава по-голяма свобода на двойките.

1933: Автокиното

През 1933 г. се появява първото автокино, което бързо се превръща в любимо занимание на двойките. Това удоволствие е струвало 25 цента за автомобила и по още 25 цена на човек, т.е. една приятна първа среща е струвала около долар-два (с пуканките). Скоро тези първи срещи се превръщат в неизменна част от американската култура.

30-те години

Популярността става ключова за успеха през 30-те и началото на 40-те години

След бурните години, идва ред на гладните. Световната икономика е в криза и това се отразява и на любовта. Все повече хора търсят половинка с висок обществен статус. Популярността и парите стават най-важни, изпреварвайки личните качества, физическите дадености и прочие.

Мъжката популярност тогава не се измервала в това колко жени може да има един мъж, а зависела от материалното му положение и дали членува в престижни клубове/братства.

Популярността на жените зависела от това колко желана е една жена, колко ухажори има и дали тези ухажори имат високо обществено положение.

Обществото все още не гледа с добро око на необвързаните жени

Жените вече имат право на глас и имат думата за това за кого искат да се омъжат, но обществото е все така консервативно и не гледа с добро око на необвързаните жени. Общо взето една жена не може да се нарече успяла в живота, ако не се е омъжила. Затова в тогавашните списания ще намерите съвети за това как трябва да поставяте интересите на мъжа на първо място („Харесайте му се, като говорите само за нещата, за които той иска да говори.“) и как не бива да използвате огледалото в автомобила, за да си слагате грим („Мъжът се нуждае от това огледало и подобно нещо много ще го изнерви.“).

Появяват се гей баровете

През 30-те години в Лондон се появяват специални барове за хомосексуалните. Докато лесбийките все още предпочитат да излизат по срещи, мъжете повече наблягали на свалките. В Чикаго пък се вихрят гей партита и се появяват първите открити гей изпълнители, които изнасяли шоу програми.

40-те и 50-те години

Повечето мъже отиват на война и много от тях не се завръщат. Заради малкото мъже, най-важното за жените става да си намерят съпруг. Дори младите тийнейджърки изпитват обществения натиск и момичетата започват да се женят много млади.

В същото време общественото положение на жените става все по-лошо. Медиите тръбят, че жената има стойност само ако е омъжена – чрез брака дори глупавите девойки могат да изкупят греховете си, слугувайки на мъжа си.

Въпреки че жените са подигравани, ако не могат да си намерят съпруг, те все още трябва да чакат мъжът да направи първата играчка, иначе ще бъдат възприети като леки жени.

Ако един мъж отправи покана за среща, жената трябвало да отговори бързо и с ентусиазъм, но все пак да запази нотка на загадъчност. Двойните срещи станали много популярни.

60-те и 70-те години

През 50-те всички момичета искали да се омъжат възможно най-скоро заради обществения натиск, което неминуемо довело до бунт сред младите и нова сексуална революция през 60-те. Изведнъж предбрачният секс станал много популярен, появяват се противозачатъчните, жените си връщат част от контрола. В своята книга „Сексът и необвързаното момиче“ Хелън Браун пише „Една афера може да продължи от една нощ до вечността“, което означава, че сексът и срещите вече вървят ръка за ръка.

1965: Първото сватосване с компютър

Все пак през 60-те много хора искали да си намерят и подходяща половинка, с която да остареят, затова се появява първата агенция за запознанства. Желаещите да бъдат сватосани от компютър трябвало да попълнят подробен въпросник и да изпратят отговорите си на агенцията „Кръмп и Тар“ (плюс 3 долара такса), която пренасяла отговорите на перфокарти и след това обработвала данните с помощна та компютърната система IBM 1401. Три седмици по-късно клиентите получавали списък с имената и телефоните на хората, с които били най-съвместими.

80-те години

Започва ерата на безразборния секс. Все по-малко хора се интересуват от това да си насрочат официална среща с някого, много от младите се интересуват повече от секса за една нощ или от секса без обвързване.

Агенциите за запознанства все още са популярни, само че клиентите вече изпращат видеа, с които да се представят.

90-те години и началото на новия век

Интернетът става все по-популярен, а с него и онлайн запознанствата. В култовия филм от 1998 г. „Имаш поща“ Мег Райън и Том Ханкс са бизнес врагове в реалния живот, но когато се запознават онлайн – между тях пламва истинска любов. В края на 90-те и първото десетилетие на новия век онлайн срещите стават нещо обичайно.

Днес

Днес онлайн запознанствата също са нещо обичайно, но има известен отлив от подобни сайтове за сметка на специалните приложения за запознанства. Според проучванията 30% от интернет потребителите на възраст от 18 до 29 години използват подобни приложения, но 60% от запитаните предпочитат запознанствата чрез общи приятели или чрез общи интереси и хобита.