На съвместна пресконференция днес министърът на Образованието, г-н Красимир Вълчев, председателят на съвета на ректорите - професор Любен Тотев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България - Яна Вангелова и председателят на фондация Webit - г-н Пламен Русев съобщиха за проекта Webit.X. Събитието ще се проведе на 27 юни в зала Арена Армеец от 19:00 часа и ще бъде предназначено за активни и изявени ученици, и студенти с висок успех.

Дискутираната инициатива има за цел да избере над 5000 младежи, представляващи цвета на България на възраст между 16 и 23 години и да ги докосне до бъдещето като им даде възможност за близък контакт с някои от най-големите съвременни технологични изобретения. С безплатен достъп те ще могат да срещнат хуманоидния робот с гражданство - София, персонална летателна система Iron Man - велосипеда на бъдещето, киборг - симбиоза между човек и машина - “бъдещите подобрени хора” и много други.

Проектът ще бъде организиран и финансиран от фондация Webit. Партньори са Министерството на Образованието, което ще избере и награди най-трудолюбивите и успешни ученици на България, Министерството на Младежта и Спорта, което подпомага проекта логистично, Националният Съвет на Ректорите и Националните Студентски Съвети, които ще подберат най-добрите и успешни студенти от страната, а патрон на проекта е Кметът на София.

“Ние в Webit знаем, че не можем да накараме насила някой да направи нещо за своето бъдеще, но вярваме, че можем да го вдъхновим да мечтае и така да направи своя живот и живота на много други хора по-добър! Ето за това решихме да създадем този проект - за да вдъхновим бъдещето на България и сме благодарни, че не сме сами и имаме подкрепата на нашите партньори” ,споделя председателя на Webit, Пламен Русев.

“Аз се надявам, че ще вдъхновим и мотивираме много млади хора да мечтаят и да бъдат проактивни в създаването на бъдещето си, защото то принадлежи на образованите хора, които имат дигитални умения”, споделя Министър Вълчев.

За допълнителна информация, посетете: www.webit.bg/x