Тя е едва доловима, но може да бъде опасна.

Често, когато мислим за изневяра, я свързваме с физическа такава. Но има още един тренд и термин, наречен "микро изневяра".

"Микро изневярата е основно нещо, което пресича здравите и очаквани граници в една връзка, но не отива по-далеч от физическата изневяра", казва психотерапевтът и коуч по взаимотношениятаТони Колман.

"Докато физическата изневяра е ясна, микро изневярата включва форми на фини сигнали и модели, които показват, че не си съсредоточен на 100% върху партньора си. Очевидно е, че районът, в който се намират тези поведения, е много по-сив ", добавя Аманда Бакхус, магистър по социални грижи, основател и директор на Център за връзки в Канада.

"Тези неподходящи маниери или скрита микро агресия са рисковани, защото могат и често водят до нещо повече и могат сериозно да навредят на първичните отношения", добавя Лорън Дъмит, лицензиран брачен и семеен терапевт и сертифициран терапевт по проблема за пристрастяване към секса. "Въпреки че това поведение може да изглеждат като сива зона, обикновено се случва без знанието на партньора".

Някои примери за микро изневяра са например да кажеш на трети човек, че те привлича, да си пишеш късно вечер, лъжейки за статуса на връзката си в социалните мрежи, умишлено да оставиш сватбената халка или да лъжеш половинката си за вечеря или питие с някой друг.

"Има елемент на нечестност, независимо дали човек пропуска истината или очевидно лъже. Повечето хора с такова поведение биха се чувствали зле, ако открият, че партньорът им се държи така зад гърба им", казва Дъмит.

"Микро изневяра може да се определи и ако например излезеш с бизнес колега, пиете алкохол и това доведе до друго – целунете се страстно и може би обмисляте да преминете към нещо повече", добавя Колман. Друг често срещан пример е да се свържеш отново с някого от миналото си, независимо дали по телефона или в социалните мрежи, и да го скриеш от партньора си.

Микро изневярата е трудна за идентифициране, но има някои начини, по които да разбереш дали половинката ти има такова поведение.

"Ако той е уклончив по темата за колега, на когото пише/обажда се често, това може да бъде знак. Ако държи телефона си с него по всяко време и говори така че да не го чуеш или ако често внезапно започне да работи до късно или прекарва много време онлайн - нещо вероятно не е както трябва", казва Колман.

Според Дъмит някой, който започва микро изневяра, може внезапно да развие нови интереси като футбол, йога, политика, салса и т.н., така че да се доближи до човека, от когото се интересува. "Може да забележиш, че внезапно е престанал да носи сватбената си халка", казва Дъмит. И когато повдигнеш въпроса, да излезе с извинение като "Забравих" или "Свалих я, за да отида на фитнес". Преди всичко, признаците на потайност и съмнително поведение са това, за което трябва да внимаваш.

"Ако усетиш, че партньорът ти крие нещо, трябва да се изправиш срещу него. Когато изглежда, че хората крият нещо, обикновено го правят", смята Бакхус. "Не забравяй, че основната разлика между безобидните флиртове и микро изневярата е намерението зад действията. Установяването им, когато ги обсъдите с партньора си, ще ти позволи да разбереш по-добре дали наистина изневерява емоционално или не".