Голяма част от лекарствата за грип и простуда са предназначени за така нареченото симптоматично лечение. Насочени са не против причината за инфекцията, а към симптомите ѝ.

Как да се излекувате от грип?

Основното при лечението на грипа, особено когато протича без усложнения, е да дадете възможност на организма сам да се справи с инфекцията. Необходима ви е почивка на легло в проветрена и приятно топла стая.

Пийте много течности - вода, чайове, бульони, сокове. Да не са студени, но да не са и много горещи, за да не травмират възпаленото гърло. Хапвайте по малко топла супа - пилешка.

Правете инхалации. Вземете температуропонижаващи, едва когато термометърът надхвърли 38 градуса. Дръжте подходящи лекарства в домашната си аптечка.

лекарства за грип

Какви лекарства да пиете?

Медикаментите, използвани при грипни инфекции, обикновено са без рецепта, но е добре да се консултирате с личния си лекар или със своя фармацевт какво точно да си вземете. Специализираните антивирусни продукти са по лекарско предписание и често са предназначени за рисковите групи - малки деца, бременни, възрастни, имунокомпрометирани пациенти. За симптоматично лечение на настинка и грип са ви нужни:

• минерали и витамини - веднага щом усетите първите симптоми, започнете прием на витамин С и цинк. Можете да използвате и комплексни формули, но наблегнете на витамин С;

• билки - мента, лайка, ехинацея - необходими са ви за чай и инхалации;

• хомеопатични лекарства - можете да ги приемате за лечение, но и за профилактика. Разликата е в дозата;

• деконгестанти - успокояват набъбналите лигавици, отпушват носа и облекчават хремата - оксиметазолин, фенилефрин, ксилометазолин;

• нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - действат в три посоки - успокояват болката, потискат възпалението, намаляват температурата. Най-популярни са ибупрофенът, парацетамолът, ацетилсалицилова киселина;

• против кашлица и отхрачващи - различните типове кашлица изискват различна формула. Тези за суха кашлица обикновено не помагат при влажна. Отхрачващите са предназначени за влажна кашлица;

• комбинирани - насочени към повече симптоми;

• пробиотици - особено при летен грип.

Лекарствата могат да са под формата на таблетки, прахчета и разтвори, капсули. Следете състава на приеманите медикаменти, за да не предозирате някоя от активните съставки, особено от нестероидните противовъзпалителни средства.

Може ли да поръчате необходимите медикаменти онлайн?

Можете да поръчате от онлайн аптека всички лекарства за симптоматично лечение, които се отпускат без рецепта. Те са ефикасни против всички симптоми на настинката и грипа и са достатъчно разнообразни, за да се намери най-подходящото за вас - особено ако имате алергични реакции към някои лекарствени вещества.

Нещо повече - по-добре е да купите необходимите ви продукти в интернет. В периоди на върлуваща зараза това ще ви позволи да останете вкъщи на топло, без да хабите сили за обикаляне по аптеките. Пък и ще допринесете за намаляване на разпространението на вируса, предпазвайки околните, предпазвайки и себе си.

Доставката вкъщи и по-изгодните цени са бонус.