Дупетата на повечето жени обикновено са в една от тези четири форми – квадрат, кръг, сърце или обърнато V. Всяка от тези форми има различно разпределение на мазнините и различни проблемни зони, затова някои упражнения са идеални за едни дупета и не чак толкова за други, или поне така твърди фитнес инструкторката Ем Фъри.

Днес ще ви обясним как да разберете каква форма има дупето ви и ще ви предадем съветите на Ем.

Квадратно

Както се досещате от името му, такова дупе наподобява квадрат или буквата Н. Причината обикновено е натрупване на мазнини в областта на любовните дръжки. Тъй като мазнините в любовните дръжки и дупето са в приблизително еднакво количество, квадратното дупе не изглежда толкова изпъкнало и очертано.

Ако имате такова дупе трябва да намалите мазнините в диетата ви, за да свалите няколко сантиметра от любовните дръжки, освен това е важно да увеличите обема на седалищните мускули.

„При тази форма дамите трябва да се съсредоточат върху глутеус медиус“, казва Ем. Тя препоръчва да се правят упражнения със завъртания, като напади с ротация.

Тези напади тренират и коремните мускули, така хем ще повдигнете и стегнете дупето, хем ще се погрижите за областта около талията.

Кръгло

При тази форма мазнините са съсредоточени в дупето, а не в любовните дръжки или бедрата, затова дупето, погледнато отзад, прилича на буквата О. Погледнато отстрани изглежда добре оформено и наперено. Обикновено е по-лесно да оформите такова дупе, отколкото останалите видове. Единственият проблем е, ако мазнините са в повече и дупето вече изглежда твърде голямо и непропорционално, но дори такъв проблем се оправя лесно при тази форма.

Тъй като нямате проблем с обема, както е при квадратното дупе, трябва да се съсредоточите върху извайването на мускулите. Затова е препоръчително да правите упражнения, които тренират всички групи мускули около дупето, като например нападите в различни посоки, познати като lunge matrix.

За да направите такъв напад – първо направете  стандартен напад напред, след това, вместо да приберете крака, поставете го настрани и направете страничен напад. След това приберете крака и отново повторете упражнението. Смяната на посоката на напада ще задейства всички части на глутеуса.

Плието също е страхотно упражнение за кръглото дупе.

Като сърце/ круша

Дупетата с такава форма обикновено се смятат за най-типичните женски дупета. Дамите с такова дупе имат малко мазнини в горната част, т.е. тънък кръст, добре оформени бузи и малко по-едри бедра от дамите с кръгло дупе. Заради по-големите бедрата и тънкия кръст дупето прилича на круша или на обърнато сърчице.

Такова дупе много лесно се стяга и извайва, но в същото време при него няма толкова мазнини и въобще обем, така че трудно ще оформите сочно бразилско дупе.

Ем препоръчва дамите с такова дупе да се съсредоточат върху глутеус медиус: „Тренирането на бедрата и глутеус медуис ще повдигне дупето“, казва тя. Препоръчва се да правите клякания на един крак.

Упражнението не е никак лесно, но ще стегне не само дупето и бедрата, но и мускулите в торса, освен това подобрява стойката, тъй като по време на упражнението трябва да сте с изправен гръб.

Обърнато V

Този вид дупе се среща при жените с широки рамене, които трупат мазнини в областта на талията, но имат тесен ханш и бедра. Заради повечето мазнини около любовните дръжки и слабите бедра се получава формата на обърнат V. Тези дупета не изглеждат толкова обемни и точно това е основният проблем, върху който дамите трябва да работят.

За такава форма се препоръчват упражнения, които тренират глутуес максимус, за да се увеличи обема на дупето и да се стегнат мускулите.

Според Ем дамите с такова дупе трябва да работят много здраво, за да повдигнат дупето. Тя препоръчва да клякат с тежест пред гърдите.