Има преживявания и усещания, през които почти всяка жена минава по време на бременността, без значение от това в кой етап от нея се намира. Но последният месец е най-голямото изпитание – болките в гърба, безсънието и нестихващото чувство, че това "нещо" никога няма да свърши. Със сигурност има и огромна радост, защото бебето ще пристигне съвсем скоро, но повечето майки нямат търпение и просто искат всичко това да приключи.

Ето какво трябва знаят бъдещите майки, а и всички хора, които са около тях:

1. „Махнете се от пътя ни!“

Ако видите жена в напреднала бременност, която бавно се приближава към вас... просто се отдръпнете без коментар. И за Бога – не питайте дали искат място в метрото, а направо го отсъпете и ѝ помогнете да седне. За повечето бременни жени този месец е болезнен за цялото тяло и то почти 24 часа в денонощието. Така че, проявявайте разбиране още преди да сме попитали!

2. „Знаем, че изглеждаме огромни, нямаме нужда от потвърждение!“

Може би не осъзнавате, но бременните жени растат постоянно в рамките на девет месеца. Замисляли ли сте се, че вътре в тях се развива един нов човек, който притиска органите им и си търси място до тях! Вместо да ги галите по огромния корем и да ги питате дали чакат близнаци, можете да им направите приятен комплимент... дори да не смятате, че е така! Имайте предвид, че те са направили огормно усилие, за да се видят с вас, защото бебето изобщо не е леко!

3. Никога не изричайте репликата „Спи докато можеш!“

Повярвайте, на тези жени им се спи много, но телата им вече не го позволяват! Да им напомняте, че това безсъние ще продължи, всъщност е доста жестоко. Ако сте мъж, никога няма да го разберете, но няма нужда да си навличате гнева им. Ако сте жена, за щастие, някой ден ще разберете колко ужасна е тази реплика.

4. Никога не ги докосвайте без да попитате

Много хора имат навика да пипат корема на свои познати и приятелки. Това може да е много неудобно и неприятно за бъдещата майка. Тялото ѝ може да е много чувствително в момента, да не се чувства комфортно или просто да няма никакво желание някой да я докосва.

5. „Не можем да мислим за друго, освен това“

Повечето бременни жени споделят, че хиляди мисли минават през главата им. Дали ще има болка при раждането? Ако има усложнения? Ако случайно изпита неприязън към това да е майка? Наистина ли трябва да се роди дете в този объркан и безумен свят? Въпросите са много, объркани и пълни със страх относно предстоящото неизвестно.

6. „Мразим всички съвети за раждането!“

Повярвайте, вие не сте човекът, който държи вълшебната пръчка за безболезнено и приятно раждане. Бъдещите майки със сигурност за изчели всичко, което могат. Обсъдили са раждането с най-близките си хора и приятелки и са теоретично подготвени. Всяка нова, непоискана информация, по-скоро би ги изнервила.

7. „Не сме болни! Ние сме бременни!“

Много хора се държат с беременните жени така, сякаш ще се счупят. Да, телата им натежават, боли ги, но това не означава, че не могат да се справят сами с елементарни неща. Старайте се да не бъдете досадни!

8. „Моля, не ни питайте кога е терминът ни!“

Това, че лекарите са определили някоя си дата за раждане, не означава, че бебето ще се съобрази с нея. И понеже всеки втори задава този въпрос, със сигурност им е омръзнало да го повтарят постоянно!

Бременната жена е изключително натоварена физически и психически, затова подхождайте внимателно към нея. Съобразявайте се, задавайте правилните въпроси и не досаждайте.