Корейските козметични продукти претендират за своето място на рафтовете на магазини по целия свят, а на очарователните им опаковки е почти невъзможно да се устои. Но не само продуктите за грижа за кожата придават на корейките великолепна и сияйна такава - това е режимът на красота, който следват.

Корейските процедури за грижа за кожата се състоят от 10 стъпки и една от тях е 3-секундното овлажняващо правило, което изисква да нанесете овлажняващия крем веднага след измиване на лицето си, например в рамките на 3 секунди.

С изненада установихме, че сушенето с кърпи може да саботира усилията ни, ако се опитваме да постигнем здрава кожа. Разбрахме какво се случва като започнем веднага с ежедневната грижа за кожата след почистване на лицето.

1. Помага на кожата да абсорбира продукта по-добре

Ако нанесете продуктите за грижа за кожата веднага след измиване на лицето, кожата ще извлече максимума от тях. Тъй като външният ѝ слой служи като щит и действа като бариера между живите клетки и околната среда, той се противопоставя на съставките, които се опитват да преминат през нея. Но когато кожата е овлажнена, е по-лесно да абсорбира активните съставки на серумите или овлажнителите.

2. Ободрява кожата

Колкото и противоречиво да звучи, кожата може да се почувства още „по-жадна“ веднага след като сте я измили. Това се случва, защото водата бързо се изпарява от нея, като поема много от етеричните масла на кожата. В резултат на това можете да останете с дехидратирана кожа, която изглежда потъмняла. Колкото по-бързо нанесете хидратиращия крем, толкова по-големи са шансовете да „заключите“ така необходимата хидратация и да направите кожата си блестяща и жизнена.

3. Кожата изглежда по-млада

Добре хидратираната кожа изглежда млада и това не е просто оптична илюзия. Когато е суха, всички фини линии и бръчки са по-видими. Въпреки че кремовете и серумите трябва да направят кожата по-гладка и нанасянето им върху суха такава може да звучи логично, в действителност това няма да ѝ позволи да се възползва от всички предимства. Тъй като сухата кожа има натрупване на мъртви кожни клетки, това ще попречи на овлажнителя да проникне.

4. Поддържа кожата здрава

Ако нанасяте овлажнителя веднага след измиване на лицето, това ѝ помага да поддържа баланса си. Когато е прекалено суха, жлезите под повърхността започват да произвеждат повече себум, за да неутрализират сухотата, което в крайна сметка може да доведе до акне.

5. Предпазва кожата от увреждане от слънчевите лъчи

Корейките знаят как да предпазят кожата си от вредните ултравиолетови лъчи и прилагането на овлажнител веднага след почистването на лицето е съществена стъпка. Слънцето може да изсуши кожата, да я направи набръчкана и лющеща се и тъй като много кремове за лице съдържат SPF, кожата ще извлече двойни ползи от хидратацията.

6. Успокоява чувствителната кожа

Чувствителната кожа може да се раздразни лесно и се нуждае от допълнителни специални грижи. Нанасянето на крема преди тя да изсъхне още повече ще помогне за предотвратяване на сухи и сърбящи петна.

Медицинските експерти препоръчват да измивате лицето си не повече от два пъти на ден, за да избегнете дразнене на кожата.

7. Ускорява рутинната грижа за кожата

Следването на всичките 10 стъпки от корейската рутинна грижа за кожата може да е изумително и повечето от нас нямат време за толкова сложен режим, но правилото за 3 секунди всъщност ще ви помогне да се подготвите за по-малко време. Независимо дали бързате да излезете сутрин, или нямате търпение да си легнете вечер, пропускането на сушенето с кърпа ще ви спести време и ще ви възнагради с по-добре изглеждаща (и усещаща се) кожа.

Опитвали ли сте някога да нанасяте овлажняващия си крем върху влажна кожа? Каква е ежедневната ви грижа за нея?