Няма човек, който да не е забелязал, колко красиво остарява невероятната София Лорен, и че е била избрана за най-красива жена в света, макар и вече да е на 71 години.

Сигурно се питате каква е тайната ѝ за красота: къпане в зехтин. Да, правилно прочетохте. София Лорен обича да се къпе в зехтин, което я прави една от много актриси в света на киното, което ползват зехтина в рутината им за грижа на кожата като тайно оръжие за красота. Може да ви се струва странно как актриси като Джулия Робъртс, Ема Стоун и Миранда Кер се доверяват на кулинарна съставка в грижата за младежкия си вид, но това е самата истина.

Зехтинът има редица полезни свойства, както в приготвянето на божествена храна, така и в козметичните процедури.Тъй като не е готов продукт, предназначен само за лице например, той може да се прилага по всякакви начини, от които тялото ни да се възползва по най-добрия начин. Искаме да ви представим някои от тях - ето защо зехтинът е толкова ценен:

1. Успокоява чувствителна кожа

Зехтинът има противовъпалително действие и е много подходящ за деликантна и чувствителна кожа, която лесно бива раздразнена. Също така той има антибактериални свойства, които се борят с акне и едновременно с това хидратират добре кожата. Актрисата Ема Стоун споделя, че винаги има зехтин наблизо, тъй като кожата ѝ лесно се алергизира и единственото тайно оръжие срещу това е зехтин. 

2. Омекотява и хидратира кожата

Зехтинът е един от видовете олио, приложимо с козметична цел, което много добре се абсорбира и приема от кожата. То дълбоко хидратира и подхранва кожата, за да стане сияйна, без зачервявания и да ѝ придаде младежки свеж вид. Отново имаме одобрението от актрисата Ема Стоун, която обяснява, че е голям фен на видовете олио като арганово, бадемово, масло от гроздови семки. Трябва да се ползват умерено , защото иначе могат да запушат порите и да ви излязат пъпки.

3. Може да се ползва по цялото тяло

Както споменахме, химичният състав на зехтина позволява той да се използва не само върху лицето ви, но и върху всяка част на тялото ви. Няма нужда от използва на скъпи кремове и лосиони за тяло, когато наблизо имате зехтин. Кайли Дженър споделя, че е голям фен на зехтина. Тя разказва, че рутината ѝ в банята винаги включва грижа за косата, ексфолиране и почистване на тялото и задължително нанасяне на подхранващо олио като зехтин.

4. Укрепва и подсилва ноктите

Заради богатия си състав. в който влиза и витамин Е, зехтинът се ползва и с цел укрепване и заздравяване на ноктите. Също така спомага да растат по-бързо. Джулия Робъртс споделя, че се доверява на зехтина в грижата за своите ръце и нокти.

5. Прави косата блестяща

Много известни личности разкриват, че са големи фенове на видовете олио, които им помагат в грижата за кожата и косата. Например, моделът Миранда Кер споделя, че обича да спи с мазана с органично олио поне веднъж в седмицата. Тя обяснява, че то видимо подхранва скалпа и дава на косата ѝ изключителен блясък.

6. Действа при напукани пети

Всички знаем, колко досадно е да имаш напукани пети. Освен че не изглежда приятно за нас и околните, е и неудобно, когато ходим с отворени обувки лятото. Добър помощник срещу напукани пети е отново зехтинът. Той омекотява и хидратира в дълбочина кожата, което спомага лесно да отстраните загрубялата кожа и да дадете път на новата мека и здрава под нея. Може да си правите маски като Джулия Робъртс, която казва, че обича да маже стъпалата си със зехтин, да обува чорапи и да преспива така, а на сутринта резултатът е зашеметяващ.