„Ако ви кажа, че семейството ми прилича на ходещ цирк, то ще подценя ситуацията.

Със съпруга ми имаме 4 деца – две на по 3 годинки и още две по-малки. Да, децата са общи и аз броя съвсем правилно. Просто се оказа, че съм като машина за близнаци. Може би се чудите какъв е животът ми с две двойки близнаци? Е, сега ще ви разкажа.

Като за начало трябва да спомена, че всичките ни деца са родени на една дата. Да, точно така, и двете двойки близнаци се родиха на една и съща дата. Четири рожденика в един ден – просто не е за вярване!

Благодарение на годеника ми, който изкарва добри пари, имам възможността да си стоя вкъщи и да гледам децата. Което е супер, защото да не ви обяснявам какво става, когато трябва да се натоваря с четири бебета и да изляза навън.

Представете си как октопод, грациозно!, се разхожда из града с ролери... е, също толкова грациозно изглеждам и аз, когато се опитвам да натикам всички деца в колата.

За такава операция са нужни безпогрешна тактика, плодови лакомства и много, ама много кафе за мама. А накрая осъзнавам, че нямам представа къде точно заврях ключа за колата...

По трудния начин научих, че по-големите близнаци не бива да стоят отвързани в колата, докато аз закопчавам бебетата. Да, заради тази грешка веднъж децата ми се оказаха заключени в колата, докато аз паникьосано звънях на спешния телефон... Само дето не ми връчиха награда „Майка на годината“.

Та, когато достигнем целта си – супермаркета, обикновено гледам да съм много бърза. Най-вече защото съм облечена така, все едно не съм и предполагала, че ще слизам от колата. Но нека бъдем честни, няма нищо „бързо“ с четири деца, освен може би начина, по който ги създадохме... Пазаруването с четири деца изисква сложни маневри, подкупи и изкусни манипулации, а да ги извадиш от колата е също толкова сложно, колкото да ги сложиш в нея.

Синът ми стои винаги до мен и ми помага да бутам бебетата в двойната количка (ах, момчето на мама!), а голямата ми дъщеря изпълнява сложни хореографии на 3 метра зад мен и настоятелно протестира срещу моите молби да побърза.

Към края на „мисията“ децата са уморени, аз съм неспокойна, а ревът на близнаците пронизва магазина. Все пак това, което винаги ме изумява, е колко любопитни са хората към близнаците, а пък когато забележат, че са две двойки близнаци – боже мили! Още малко ще трябва да се бия с тях, за да ги разкарам от децата си.

Например, докато съм на касата, мъчейки се да укротя щурите ми деца и да успокоя ревливите ми бебета, докато ровя из чантата ми за купоните за отстъпка, все ще се появи някоя непозната, която си мисли, че имам време и сили за очевидни въпроси.

„Имате две двойки близнаци, така ли?“

„А не, всъщност имаме две двойки тризнаци, ама оставихме по едно у дома.“

Но любимият ми въпрос е: „Момчето и момичето еднояйчни близнаци ли са?“. Стига, хора!

Също така искам да кажа, че изобщо не ме интересува, че съпругата на братовчеда на чичото на мъжа ви има близнаци. Не всички близнаци по света са моя грижа!

След като съм отговорила на стотина въпроса, умело съм избегнала разговора със съседа, който се е оказал в магазина, е време да ги натоваря отново, да стигна до вкъщи и пак да ги разтоваря.

Така се връщаме в скромния ни дом, който прилича на магазин за играчки, през който е минало торнадо. И две крачки не мога да направя, преди да настъпя някоя играчка или да се спъна в нещо.

Въпреки че доста упорито съм търсила, така и не намерих адекватен наръчник за това как да поддържаме дома си чист и спокоен, докато отглеждаме две двойки близнаци.

Хората все ми казват „Не знам как се справяш“. Да ви кажа честно, има дни, в които и аз нямам представа как се справям. Просто си върша работата. В ръцете ми винаги има поне едно бебе, докато две 3-годишни деца ме следват по петите.

Планът, който си съставям за деня, никога не е изпълнен на 100%, а да не започвам с купищата пране и камарите от мръсни чинии. Готвенето ми никога няма да покрие стандартите на Гордън Рамзи, но някак си се справям, макар и с помощта на микровълновата. Къпането на четири деца трябва да се смята за олимпийски спорт, а когато стане време за лягане, не можете да си представите за колко прегръдки става дума. Ако ме видите как лежа с четири деца около себе си, сигурно ще си кажете, че ръцете ми са пълни.

Така е, но това е нищо в сравнение с любовта, която препълва сърцето ми. Защото, ако имате две двойки близнаци, това означава четири пъти повече целувки, четири пъти повече прегръдки, четири пъти повече милувки и четири малки съкровища за обичане.